Friday, October 18, 2013

Alhamdulillah... Terima Kasih Ya ALLAH..

Pengalaman yang tak mungkin mama dan babah akan lupakan seumur hidup. Maaf atas kelalaian mama n babah... Insha Allah kami akan sentiasa menjaga amanah Mu ya ALLAH. Kami pohon semoga Engkau sentiasa melindungi kami dan anak anak... terima kasih ya ALLAH.

Tuesday, October 8, 2013

Follow the flow

Salam...

Ayat ni ako suka guna n anuuar zain pun suka guna heheheh.. ada kena mengena ke? mestilah ada sbb dulu bila media tnya dia bila nak kawin dia akan cakap 'i just follow the flow' hehehehe...

lamanyer rasa tak update kan dh berbulan dh naik bersawang berhabuk dh... dai sebelum raya posa n dh nak raya aji dh pun. ok... sambil angkat tangan lima jari hehheh. "ako berjanji takkan biarkan blog ni bersawang lebih dari 3 bulan" boleh cam tu.
kat opis keja banyakkkkkkkkkkk sangat sampai naik migrain rasanyer. siap tu datang yang ni siap yang ni masuk yang nun... mmg non stop... so bila ako nak update blog... lap tp kat umah dh rosak n nk stayback semata mata nak updae blog idok la ome.. baik ako balik bergelumang ngan anak anak...

Alhamdulillah pejalanan idup seperti biasa.. masih terus brusaha menjadi yang lebih baik dari hari ke hari... bulan ke bulan n tahun ke tahun... Alhamdulillah bahagia dengan suami anak anak...

Ilya..

arini dia tak ke sekolah... selama ni dia ada mengadu sakit perut n paling teruk masa kat zoo last sunday.. sian dia... sampai menangis tak boleh berjalan tapi masih nak jugak naik tram tu pusing zoo... semalam g bawak ke klinik. doktor kata ligemen dia koyak skit sbb tahan bersin dan sedut kedalam... ako faham tu cuma tak tau nak explain..tu lah tu nak kata dia actif bersukan aritu masa sukan last saturday main kepit bola je hehehehe... kesian dia.. so arini babah dia EL jaga dia kat umah... arap harap cepat sihat.. ni nak raya aji balik melaka ni confirm dia tak dok siam kan.. sepupu sumer jantanese so dia pun lebih kurang lah...

Skang dia dok nursery len... tak dok nursery lama... alasan ?? banyak sangat alasan... tp sebagai mak bapak kita nak kan yang terbaik untuk anak anak.. so ako n hubby berdoa apa yang kami buat ni adalah yang terbaik untuk ilya... insha Allah.

Luqman,

Hmmmmm.. semakin buas... semakin bijak berkata kata... dan semakin segalanyer.. ako rasa kaka dia koyak ligemen kat pinggang tu sbb selalu kena smack down ngan luqman bila kakak dia barng n kakak dia slalu biarkan je.. kalau ako ? mmg taklah... daging ni rasa lebam lebam kalau kena smack down ngan luqman ni.. mmg tak tahan... kalau kena tampar tampar manja dengan hubby pun boleh gaduh... sakit ooo... heheheheh... buas dia kalau compare ngan kakak dia mmg amat berbeza... baru ako tau buas anak lelaki cam na... tp manja dia pun boleh tahan.. jeles ngan kakak dia... seboleh kalau kakak dia peluk mama dia ni... dia akan perlahan lahan membaringkan badan di lantai dan baru menangis sambil meghentak2 kaki meronta ronta.. sampailah kita panggey dia pujuk n dia datang peluk... macho kan... macholah sangat.. huh... ako pernah cakap kat hubby.. kalau insha Allah di kurniakan anak ke 3 ako nak anak lelaki... senang skit kot anak lelaki nih.. compare anak pompuan hehehehe... biar ilya jadi cam ako tunggal pompuan..

Pakcu akak Jai,
Ini adalah bapak sedara yang pertama luqman panggil 'acuuu.. acuu.. ' sbb yang kedua pak ngah dia... oh manja giler budak nih ngan pakcu dia... sampai masuk bila pun iku.. masuk jamban pun kalau d benarkan dia nak ikut.. agak agaklah kan.. pakcu dia ni asyik mood tak ok je.. hahahahha.. asal skit bad news.. asal skit bad news... sakit tinge tau... heheheh... harap final finance paper aritu dia lulus dengan cermerrrrrrlang... dah 2 kali repeat kot.. hehehehehe... apapun.. doa kakak sentiasa mengiringi setiap perkara positif yang nko buat tau.. :)

as at today 12.23noon tu je rasa nak citer.. gambo? dok dalam kamera insha Allah kalau tak terlupa nnt ako upload sesikit ye... mesti rindu nak tengok diri ini yg terbaru kan hahahhaha.. meluat..

wassalam... adios

Tuesday, July 23, 2013

for you babah...

Nice song... cute vc.... nice lyrics..  for you babah... special for you...  Dwihati...


Dirimu bagaikan, Sebuah lukisan,
Penuh warna
Penuh seni
Tak layak ku miliki

Jangan kau berpura
Engkau juga sama
Membuat aku rasa tenang
Hatiku kau miliki

Dengarkan gurindam
Inilah lagu cintaku padamu
Andainya
Ku hilang
Biarlah lagu ku jadi temanmu

Diantara kita
Suka sama suka
Aku pasti kau punya hati
Ingin bersama jua

Oooo

Tidak semestinya
Semua cerita cinta
Kan berakhir sesempurna
Seperti kita impikan

Dengarkan gurindam
Inilah lagu cintaku padamu
Andainya
Ku hilang
Biarlah lagu ku jadi temanmu

La la la la
La la la la

Thursday, June 20, 2013

cebekkkk n takpalah dia banyak berjasa.. n sejarah

Salam... tengok budak bawah ni... hahahahaha cebek tp tetap ok bila di fotokan.. cayalah luqman... cebek bila di sakat... cebek skit tp air mata macam paip hehehhehe...  tp percaya tak.. dalam seminit pastu dia boleh gelak gelak balik... ngada kan... apa pun adik penambah seri keluarga.. kakak? Esok mama upload gambar kakak plak... tak ada gambar kakak yang elok... gambo yg tak semenggah je ada dalam hp mama nih...


Sian keta.. sampai licin clucth plate mama kejakan hehehehe.. maa tau. len kali bagi sign skit ye.. Nasib baik dia diam kat nak sampai plaza tol dah kalau tengah2 highway jenuh... clutch plate dh abis.. tinggal besi bertemu besi atau gusi bertemu gusi hehehehehe... so melayanglah ratusan ringgit... nak wat cam no? terpaksalah arini drive snow white ke opis... eh.. mamam dh boleh bawak keta oto lah... sebelum ni kalu keta oto dok sebelah tau dok blakang jelah.. mmg rasa tak pandai n takut je. arini dari wangsa maju ke shah alam dh lepas.. oklah.. babah kata dah lulus selepas tunjuk ajar selama 15minit.. huh.. senang je rupanya... tp manual tetap jadik pujaan heheheheh... akibat dari keta yang berdiam diri.. terciptalah sejarah.. selepas kawin selama 8 tahun lebih, semalam lah hari pertama naik motor ngan babah... itupun jenuh kena paksa.. hahahah.. sib baik dekat je... dekatlah jugak.. gayat lah.. lgpun sian kat moto tu nak bawak beban lebih muatan nih hehehehehe.. alhamdulillah selamat sampai.. dan sepanjang jalan tu lah.. mama ni dok terkekek kekek... cam tak percaya... tp tai babah call keta dah ok setelah memanipulasikan duit mama nih huhuhuhu.. jgn meragam lagik.. nak posa nih.. nak raya nih... tengoklah gambar, seperti lembu di cucuk idung kan.. 


Tuesday, June 11, 2013

kemalasan melanda kini

salam...
tak taula kenapa mama malas sgt nkupdate blog huhuhuhu... so arini sedikit kegiatan kami sebelum ni ye....


cuti sekolah... hmmm yelahkan lama tak bawak ilya m luqman jenjalan.. so kita menginap n berendam sehari swmalam di Bayou Resort melaka... otw

hgc 



.



sebelum balik umah nenek kita njoi dulu yw.. anak anak n babah yg terlebih xcited mama n babah nak bawak awak berdua ke tpt jauh2 xmampu plak rasanya...

Monday, April 8, 2013

ini kami... :)


Hmm... dah april kan... semenjak cpu dok bawak n pindah opis kat tingkat 2 ni kan... susah rasanyer nak upload gambar ke nk update blog...  

kita masuk periihal anak anak ....
.
ilya.. exam SRA baru ni kurang memberangsangkan... tapi for tajwid mama puas hati ye... 1st time kan.. dulu kat tadika, da 6 orang pelalajar nya.. skang dah ada 40 orang.. suasana yang baru kan... takpa kali ni mama maaf kan...

Skang ni, cara pendekatan dia dh lain... tak boleh nak marah2 sangat, tak boleh nak paksa paksa sangat... ene lebihhhhhhhhhhh diplomasi and gunakan logik akal... tak boleh nak bg contoh yg tak karut lagik... kena bagi contoh yang ada fact dia... kalau tak lu pikir lah sendiri ye... gigi depan dah tumpuh balik dua dua.. tp kedudukan gigi macam tak berapa cantuk, may be sbb gigi susu kiri kanan tu tak buang lagik... kalau tak nnt kena pakai dawai besilah... mama register kat gomen klinik skang la nampak nyer ngeeeee....

dia bila dh bercampur ramaiiiiiiiiii kawan, macam macam perangai n macam macam perkataan dia bawak balik... berpeluh la jugak... geram marah sakit hati kelakar sumer ada.. anak lah katakan..  walau apa pun, mama memang puji sifat prihatin dan mudah kasihan dia.. pantang nam[ak tabung derma sumer dia nak masukkan duit.. patang nama ada peminta sedekah kat pasar malam ke... sumer dia nak derma... tak palah bukan bagi banyak pun.. singgit je... oklah tu... setiap rezeki kita kan ada hak orang2 lain kan.... semoga sikap tu berterusan...

Luqman... hmmm dia biasalah makin nakal.. geram tengoknya... kalau dah sampai angin dia kan... sikit sikit je.. mama.... mama.... menrengek2 menyusu pun nak dok bersandar kat mama dia nih kan... tau la mama dia gebu macam kusyen ikea hehehehe... bila dh berjalan nih kan, patang celik je mata terus nak berdiri.. sabolah dulu biar mata tu bukak bebetul... kang mula la terhoyong hayang... kita suh di g kejutkan kakak kat dalam bilik... dia pegi, tp rupanya dia join kakak dia tido... bertuah punya anak...

mulut dh kuar bahasa german... dh makan macam macam... berak pun dh bau taik busuknya... mmg kalau dalam keta tak adalah nak nunggu lebih sepuluh minit dalam keta tu... mestilah kena berenti cuci, kalau tak pingsan lah penghuni dalam keta hehehehe... selalu deughuih dengan kakak dia... kakai kat muka kakak lah, tangan tarik rambut kakak lah, tido impit kakak lah... bikin kakak angin n bila kakak bising ia akan bikin mama plak angin....

luqman dh nk berlari lari anak, tp slalunya tak ada break, so baiklah jangan lari2 anak ye... jalan jalan je sudah ye..

Semalam turun dari umah jam sepuluh lebih... g breakfast cum lunch.. pastu g giant amik barang yg tertinggal sabtu tu... pastu terus g pusat sains negara... sronok jgl... ilya dah 3x pegi mama n babah br 2x luqman br 1x.. bukan anak anak yg sronok... babah pun sronok sama... oklah, nak masuk zoo mahal... pastu dh tengahari... stroller luqman tak bawak camera besar pun tak bwak.. so bila di pikir2 rugilah... g pusat sains je... best pastu ada aircond.. hehhehehe...

                           dah sampai pusat sains negara..

                         mana comey ikan ke saya??

 
                                                   uwekkk




                                  teruja tengok ikan...

                                  like father like son..

** oh nak citer skit perihal kopiah tu.... kopiah tu beli kat stall luar giant... baru 3 hari sebelum semalam babah beli kopi semalam beli lagi satu.. amboi, mama bei tudung bising bising ye...  tu pun dok merengek satu lagik kopiah.. RM40 tu rega dia.. mintak di adiah kan... nantilah d pk kan ye abanggg... ***

                                            peace yooo

                        mama suka benda ni...



              angkasawanita pertama malaysia

belalang oh belalang.. belalang oh belalang..

                                      kakak ajar adik...

                   nampak cam ye ye on je kan lanang ni ?



















 

                   mula babah...

                      pastu anak plak...  

                                 cermin oh cermin....

               baik baik adik... adik ni tak friendly camera..

  kakak kalau tarik adik macam adik dah jd jaguh lumba lari

Daripusat sains kita ke festival city plak.... lama tak pegi. dulu pegi sebab nak makan kat Seoul Garden je... pastu tak sempat pun nk berjalan bersiar kaki ni... tp skang cam best plak.... OCCUBITE muffin tu.. tengok org makan terus cari stall dia... oh comelkan muffin dia....rasa pun sedap... 4 bj RM9.90 tak besar dia mini je muffin dia.. oklah... ilya bedal sebiji setengah, mama sebiji n adik setengah bijik...  

                       tengok kotak pun nampak comey kan...  

                                                   cute kan...  

 jeng jeng jeng isi dia lg comey... chiken spicy floss, penut butter, and coklat..

thanks babah belanja kitrang minum chatime n makan muffin comey nih... mula nk cari kedai daiso.. terus tak jadik hehehehe... chatime ni mama... n ilya now pun suka, sibuk je kan... mama beli yg large dia pun nak sama.. mana boleh sayang, tu ais tu kan.. lgpun awak kecik laggik tak boleh minum banyak banyak.... awak punya tak payah pearl sbb nnt rasa dia tak sedap.. hehehehehehe....


      pearl milk tea.... ilya coklat stobery.(tiada dalam gambo) 

                                    aoummm.... sedapnya...

                      dah penuh dah mulut dua dua nya...

                        amboi bolatnyer mata...


balik dari situ ke festival city.. macam best plak, dulu masa baru bukak boring je.... skang dh ok... paling suka babah belikan mama ni.. walau pun separuh duit mama n separuh duit babah.. tp kira oklahkan dari sumer duit mama.... pastu ni minuman kegemaran mama... n ilya pun mula suka, sibuk je kan... mamam beli yg large dia pun nak sama.. mana boleh sayang, tu ais tu kan.. lgpun awak kecik laggik tak boleh minum banyak banyak.... awak punya tak payah pearl sbb nnt rasa dia tak sedap.. hehehehehehe....

Thanks babah untuk ini ye.... tak sangka plak.. brand pd saya tak ada masalah...

               pssstt i luv u

                      from parkson...

                                 to my home...

 skang ni opis kelihatan terang benderang sangat.... tak caya.. tengok gambar bawah ni...  tu ada kat laluan.. ada kat toilet.. tingkat 2 ni guna dry toilet ye... so sumer pakai remote.. siap boleh dryer lagik ahhahahaa.. lawak rasanyer pd mula.. tp big bos suka... masa kat town hall setengah jam berleter pasal toilet tu
hahahhaha... lawak sakan rasanyer... hahahhaha... lawak sakan rasanyer...


 


oh ye opis pun dh ada band.. the time... tu big bos siap nyanyi lagik.... perghhhh... thank you bos... rabu lepas ada bacaan doa selamat dan ceramah dari ustaz bollywood akak ustaz muhammad haslin... anak dia 7 org ok.. itu pun dia kata dia slalu sibuk, cuba kalau tak sibuk... hmmmm sendiri kira ye....



Bos ako kata nak jadikan opis ni macam opis 'google'. catik sangat ke opis tu ye... asal tempat ako 'finance' kat tingkat 4.. skang ni tengah renovate... floor yang plg akhir di renovate... n semstinya akan lebih cantik dari tingkat 2 ni hehehehe.. la ni kitorang dok kat IT punya tempat.. bulan 6 atau 7 insyaallah naik balik ke atas.

oh ye.... jumaat ni lepas lunch ada tournament boling.. heheheh.. amik kesempatan lah kan.. lepas lunch terus ke one utama huhuhuhu... enjoy ye... mana yg tak masuk sila dok opis ye... nak jadi pompom gal pun sure bos tak bagi punya, sbb tak melibatkan sumer staff mana yang masuk je... group ako depa pilih nama 'iron ladies' tak kat mana ironnya ako pun tk tau.. bukan nak menang sangat pun sronok2 je.. kalau menang tu maknanyer bonus la heheheh... tolong doakan ye.


Alhamdulillah ako bersyukur, berbelas tahun ako kerja di sini.... Walau kadang ada pasang surut nya, biasalahkan, namanyer kehidupan... Ako sentiasa mendoakan semoga tempat ako bekerja ni akan terus succes dan di rahmat ALLAH.. rezeki ako di berkati ALLAH...

inilah cerita untuk kali ini.. bersua lagi nanti ye. adios....

Tuesday, March 26, 2013

Alhamdulillah...

Genap setahun 3 bulan luqman dah berjaya menapak dengan jayanya...  lambat skit dari kakak dia.. tp oklah at least dia merangkak compare kakak dia skip step menapak tu... tp bila dah menapak ni.. kejap je dia nak dok dalam troli kalau kat mana mana... pastu dah berdiri nak turun.. alahai, awak tu kan kena bias angin pun jatuh tau..

ilya.. alahai anak mama yg sorang ni slalu tau nak bikin darah mama panas... mama tengah belajar manjadi mama yang cool... huhuhuhuhu..

Kenapa apam pokodot ku tak naik huhuhuhu... terpaksalah g tau penempah tu yg mama ni tak boleh penuhi kehendak dia... so dia kata apa apa pun ok... dia nak 250bj mini vanila cupcake n 250 biji apam polkodot.... mama terpaksa tukar jadik coklat mini cupcake.. n mamam berjaya penuhi hanya 440bj sbb dh banyak bazir masa buat apam yg tak naik tu heheheh... nasib dia ok... tima kkasih teman nanti2 tempah lagik ye..

Wednesday, March 20, 2013

Khas buat suami tercinta

terima kasih atas segalanyer...


Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”
Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”
Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi
Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata
“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”
Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata
Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada
Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua

Monday, March 4, 2013

Selamat Hari Lahir

Selamat Hari Lahir Abg Lin... Semoga di rahmati ALLAH d murahkan rezeki..

"Selamat Hari lahir Yati doakan moga berbahagia slalu d rahmati Allah selalu n harap tak pernah jemu menjadi abang pada Yati, Adik n Jai,,,"

Thursday, February 28, 2013

patchi.. singa n slide...

Salam...

pagi pagi makan patchi..
are you happy ini hari ?


hehehehe... sedaplah jugak... dulu cam pelik tp bila dh selalu makan (free) coklat ni dh rasa jemu plak.... citer sebalik coklat nih... sebenarnyer untuk cust sempena raya cina, tp bila kita post tak sampai courier tak jumpa patah blk kat kitorang apa lagik ngap jelah... patchi ni set sekali ngan buah limo..

bos mmg suka ngan ngan raya cina.. siap bawah singa naik opis.. ako dari jauh ok tp bila dekat.. larikkkkk teghoyak oooo.... serius takut... bila dekat larikkkkkkkkk



opis kita ada slide... hehehhehe.. sapa nak try ?