Monday, December 31, 2007

PERKAHWINAN MOHD AZAHAR RAZALI @-))------





Nak update lama dah tapi tak sempat.. busy sangat rasanyer... tapi sebelum menjelangnyer fajar 2008 nak update pasal kawin adik ako. Alhamdulillah dah selamat dah.. so, doakan dia berbahagia hingga ke akhir hayat. Jap g ako letak sekeping dua gambonyer... yang lelaki tu adik ako... wife dia nama suraya... moga berbahagia ye..




Friday, December 28, 2007

PART II :: from training room... burpe..... after lunch... Alhamdulillah...

oklah, marah ako dah kurang dah.. almaklumlah... kitorang di berikan kupon yang tidak mempunyai nilai untuk makan tengahari.. bermakna, ako boleh amik apa je untuk makan tanpa mengeluarkan sesen pun duit dari wallet ako... wah.. wah.. wah.. ako tengok si jijul makan.. macam bela antu raya... itu amik ini amik... dia kecik je.. maleh ako nak duduk dekat dia.. kang orang kata makanan tu ako yang punya.. baik ako duduk jejauh... ako tak tau la masa solat jumaat kang dia rukuk keluar ke tak makanan ikut rongga mulut atau idung dia.. melampau dia tu.

Sonoknyer lam bilik ni internet boleh di gunakan sesuka hati mak abah ako.. makanyer di pergunkanlah.... Ako tengah makan gula2 HACKS free tau.. kat opis cikna supplier kat sini amik je dalam balang tu.. kalau nak makan sampai rongak gigi pun makanlah.... tanya kat jijul brapa bijik dia amik.. ada jugak tu... hahahahha.. sian jijul.. ampun ye...

balik kang.. merasalah jugak ako naik pesona baru si shamir.. arap2 shamir antar ako balik sampai umah, tak payah ako nak berebut komuter n lrt.. letih tu... oklah... ako banyak nak update pasal ako balik kg baru ni, tapi nanti dulu le.. ada taim yang sesuai yg senggang ako citer...

buat adik ako... SELAMAT PENGANTIN BARU.. MOGA KEKAL KE ALHIR HAYAT... TAUN DEPAN HARAP2 DAPATLAH 2 ORANG ANAK SEDARA... AMIN...

in the training room... sejukkkk.....

sesat.. sesat... sesat.. sesat... nnnn sesat... ako benci betul perkataan ni... dah la babysitter ako cuti, kenalah bawak si kecik tu sampai ke sunway ni... hubby ako la yang hantar... semalam dok search kat internet cari nak wat jahit manik kat baju sampai ako terlupa bawak map... hubby ako dah membebel.. nak wat camna... human error.. heheheheh... pusing dekat 45 minit tak jumpa... ada jumpa bangunan tu tapi guard tu kata ujung sana.. hubby ako pun pusing lah... tak jumpa. call opis tanya member yang dah pegi... akhirnyer jumpa..... tapi yang ako bengang tu... tau tak, bangunan yang ako tanya guard tu sebelah je bangunan yang ako nak pegi... hangin betul... pakcik guard tu kalau tak tau, jangan la nak memandai2... dok sebelah bangunan dia je.. Sebelum ako turun keta, ako g tau kat hubby ako, g jumpa balik pakcik guard tu bagitau kat dia nanti kalau orang tanya kat mana Nota Asia... kat sebelah bangunan dia.. bengang ako...

ok nak sambung balik training... mana zul ni kencing lama sangat..

Wednesday, December 12, 2007

lalalalalala

Berlagu riang ? taklah... tapi berlagu malas... Semalam letrik tak ada kat umah ako... Arini pun tak ada.. hubby tak pegi keja pun sbb bos dia call tak payah dtg keja sbb mesin tak boleh jalan... baby ilya, alamak apa lagik asyik nangis sbb panas.... Umah babysitter dia plak gelap je.. lagik la dia takut... Nanti jam 8 malam mengikut kata orang ramai baru ada letrik balik... Ako tak tau kena lately TNB sesuka hati je tak bagi aliran elaktrik memgalir ke area umah ako.. rasanyer ako bayar bil sumer tak ada yang tertunggak... Aritu bising2 nak naikkan rate dah approve dah.. tapi service dah macam taik kucin je... Maknayer ako tak payah la balik umah.. dok lepak la kat shopping complex ke.. shopping complex ke... n shopping complex ke...

Lepas je cikna balik dari solat asar ako tengok dah mula tersenyum riang.. yelah bak katanyer dalam blognyer.. dia semakin mesra (walau tak bertepuk tampar) dengan selesemanyer.. tapi sebenarnyer dia patut berterima kasih kat abg selesema tu... sbbkan dialah cikna dapat mc tau... kalau tak tak dapat tau... lagipun cikna sebenarnyer tengah bersiap sedia untuk menghadapi HARI BESAR nyer minggu depan.. banyak perancangan.. jadi terima kasih pada abg selesema yang bertandang pada minggu ni supaya nak ke minggu depan abg selesema dah beransur pulang.. jangan bertandang lelama.. cikna nak bersuka riang....

Monday, December 10, 2007

hujung minggu yang meletihkan

ako banyak agenda ujung minggu nih... tapi ke melaka yang paling menarik minat ako and hubby ako...satu sebabnyer ako lama tak balik melaka umah ma mentuo den (walauppun sebenarnyer singgah dalam 30 minit je), keduanyer sbb ako lama tak pegi ke kg mak sedara ako, ketiga sebab ako lama tak mandi laut, ke empat lama ako tak mencari remis di pantai, ke lima lama ako tak makan haiwan2 laut yang fresh.. muahhhh sedapnyer... n kalau ako nak tulih rasanyer tak tertulih... ako menumpang kenderaan orang je... yelah wat pe ako bawak keta sedangkan banyak kenderaan yang boleh menampung ako sekeluarga (3 orang, hubby, ako dan baby ilya). Lagipun kami di jemput... so, biasalah...

tapi di atas pemergian ako ke melaka, ako jugak ketinggalan untuk menghadirkan diri ke majlis harijadi anak opismet ako yang dah berminggu2 di ingatkan supaya hadir.. yang mana ako yang mereka cipta kad jemputannyer... hmm... terkilan jugak... ako jugak tak dapat menziarah bapak sedara ako yang telah berkali telepon supaya datang ke rumahnyer kerana lama tak ketemu... tapi raya haritu ako dah jumpanyer di kampung... tapi kan.. rasanyer kalu ako gandingkan melaka vs KL rasanyer memberat ako banyak ke melaka... jadi ako rasa keputusan ako betul...

oklah kat luar tu ujan lebat jugak.. ako nak balik dulu,,, nanti ako apdate apa yang ako buat di melaka...

Friday, December 7, 2007

2nd entry

Sebenarnyer jiwa ako ni tak senang, dada ako ni macam senak je... ako cari masalahnyer.. jangan sampai orang tahu.. tapi ako yakin ramai yang tahu... ako tetap ako.. macam yang ako pernah tulih dulu... nak tengok ako ni susah hati ke tak senang je... tengok je tudung ako.. tapi rasanyer harini tudung ako ok... comey je... rasanyerlah.. tapi ako tau.. arini ako gelak suma lima ke enam minit je... tu masa sembang pasal citer senario dengan kak roy.. pastu ako senyap balik.. mungkin jugak sebab ako. .... tapi ako slalunyer lawan perasaan cam ni.. ako tak suka... ako tak suka menjadi seorang yang terlalu beremosi..



ok jiwa esok kan tak keja.. kita rehat kat umah ye.. rehat puas2... tapi rasanyer sabtu & ahad atucaranyer banyak.. n terpaksa membuat pilihan...



::: to haiqal anak buah cikna.. hepi besday ye.. auntie doakan moga panjang umur dan dapat adiah banyak2.. cikna kaya, mintak je apa..

Jumaat penghulu segala hari....


lebih baik duduk, ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam.. tunggu orang memberi walaupun tangan yang memberi tu lebih baik menerima, tapi rasanyer dalam situasi ini mulia jugak rasanyer menerima sahaja dari cuba memberi pada yang tak sudi.. hati tak sakit jiwa pun tenang...

:::: end:::::


Wednesday, December 5, 2007

teringat plak

pagi ni ako sampai awal ke opis.. almaklumlah hari ni dah hari ke tiga ako di hantar dan balik nanti ako di jemput.. hari terakhir sebab esok ako dah nak kena drive sendiri.. ok je... sarapan ako hari ni mee goreng basah yang di beli kat M floor kat opis nih... Ok la rasanyer, ako amik banyak skit fish ball n fish cake (tapi rasanyer mcm banyak banyak je yang ako amik benda tu) tapi tak pe arini dak pompuan tu yang kira mesti murah punya... kalau yang lelaki tu.. confirm mahal di cajnyer.. boring betul ako.. kadang ako rasa macam nak tinggal je makanan tu bila caj nyer mengalah ako amik udang galah...

ok lupakan kisah tu.. arini ako tak bawak swipe card tapi ako dah email kat bos. td sampai tingkat 2 ako tercegat je kat lif tunggu sesapa yang masuk ako ikut sekali... takut jugak almaklumlah kang lain yang di tunggu lain plak yang menjelma... tapi Alhadulillah ada jugak manusia yang bergelar insan yang sudi masuk sesama ako.. thanks aaa en...

Jai balik kg arini... Maknanyer ako dah tak boleh la nak asah vokal ni.. sebab slalunyer ako akan terjerit2 panggil dia bila kawan dia datang dan dia plak ada dalam bilik yang telinganyer di sumbat dengan earphone discman.. benci betul ako rasa.. dan oleh kerana pintu biliknyer mneghadap ke tangga altenatif yang ako ada adalah membaling hanger baju yg banyak kat bawah ke pintu bilik... confirm dia dengar punya... kalau dia tak ada maknanyer dalam tempoh sebulan ni aktiviti tu tak adalah... Dia dah lepas SPM dan balik kg sebulan je katanyer sbb lepas tu nak balik kl nak keja sementara nak tunggu result n dia terpilih untuk PLKN sesi ke dua.. hehehehehehe.. kuruslah budak tu....

cerita pasal adik ako ni... pasal jai ni.. ako teringat satu cerita dialah yang mulakan......

senarionya... dia duduk makan kat meja makan bersebelahan dengan peti ais.. ako plak tengah tukar pampers ilya, hubby ako tengah baiknyer lain tv.. pastu dia kata.. "kakak, ni sapa plak la yang letakkan pelekat babi (bunyiknyer) kat peti ais ni.." ako pun heran la jugak.. ako pun dok bising2 la sapalak yg sesuka sangat lekat pelekat binatang tu kat peti ais.. ako dok ingatkan hubby ako sbb aritu dia letak pelekat tulisan jepun kat kereta yang ako pun tak tau apa maknayer... Ako dok bising, yang jai kata ia ni haa... Ako plak dok kata kurang asam betul la... last hubby ak tak puas hati sbb dia kata bukan dia yang buat... Dia pun bangun n tengok sendiri pelekat tu.. ako tak bangun n ako pun tak perasan pelekat tu... pastu hubby ako kata .. weii... pelekat barbie la... bukannyer babi.. dia pun datang ketuk bahu ako.. geram betul... jai pun kata.. la memang la pelekat barbie... bukannyer babi... takkan lah ada orang nak lekat kan pelekat babi kat peti ais... kakak ni betul lah... ako marahlah lain kali huruf 'r' tu biar jelas... hmmm.. baru ako teringat ako yang lekatkan pelekat tu sbb masa beli beg ilya dapat percuma... Ako pun katalah.. " oh ya... kakak yang lekatkan kat peti ais tu," hahahhahahahahaha.. jai pun datang dengan gagahnyer menampar lengan ako.. sakit oooo....... jai kata kakak ni dah berapa lama tak korek telinga.... aku gelak je.. memang ako ingat pelekat binatang tu yg jai katakan... n waktu tu memang ako rasa heran sangat tapi lepas tu ako admit ako yang lekatkan.. eheheheheh sowie ye

Tuesday, December 4, 2007

semalam yang letih

sebenarnyer lah kan.. ako paling tak suka dengan auditor... hahahhaahaha.. jangan marah aa.. liza bukan tak suka awak...... bukan apa.. ako terpaksa buat memacam benda yang menyebabkan ako tak boleh keja lain.. apatah lagik update blog yang memang sah tersasar dari keja sebeno ako... nak itu.. nak ini... sampai last2 ako pun tak faham apa yang ako cakap n apa yang dia nak.. heheheheehehehehe.. boleh cam tu? yelah, orang kata kalau dah terlebih cakap ni ni memang tak elok... Arini ako kena sambung lagik.. kalau apa yang ako buat tu tak betul ako nak suh dia buat sendiri jelah... bestkan kalau ada kuasa cam tu... masalahnyer sampai la ni ako tak di kurniakan oleh sesiapa kuasa yang cam tu... arghhhhhh... oklah ako nak sambung balik nih....

Monday, December 3, 2007

Bersiar, besday & injured

1 Dec 07

Malam ako ke Kajang. Untuk pergi menjemput ke majlis perkahwinan adik ako.. Alhamdulilah perjalanan berjalan dengan lancar... Ke rumah wan anor... wah.. wah..wah.. ako pun hampir keliru mana satu umah wananor... dah macam mahligai... Menjejak je kaki... WAH>> WAHHHHHH lagi panjang WAHHHH ako.. mana tak nyer TV nyer dah membesar dah.. dan wega dah.. tu kalau tak silap ako belasan ribu tu.... bukan yang plasma tu ye.. tapi ako pun tak tau nak panggil apa.. tapi yang pasti ako tak mampu nak memilikinye unless kalau ako kena nombor ekor (kalau ako tikam lah)... lepas ni memang dia akan menang slalu lah... takpalah rezeki orang...

2 Dec 07

Hepi besday untuk diri ako.... Dah tua dah... tapi tak pe orang slalu kata ako tak nampak setua usia ako...tu yang adik ako kata.. lagipun ako tak kisah ako umur brapa janji ako hepi... Tak dapat adiah apa2 pun cuma adalah beberapa sahabat yang amat mengingati besday ako.. dua tiga sms ako terima... terima kasih sumer... tima kasih ilya, mag, kak zela.. suami tercinta, abang tersayang..... terima kasih atas ucapan kalian.. moga apa yang di ucapkan menjadin nyata...

Tapi, malamnyer menjadikan ako sakit... Sesampai je ako ke rumah adik ipar ako.... tup.. ako dah tergantung dalam longkag besar depan umahnyer... Ako punyalah panik, anak ako menangis .. Ya Allah... teruk ke cederanyer... ako pimpin tangan dia tadi... ako nak bangun tak boleh kakai tak ada tempat nak berpijak....

sumai ako bergegas turun kereta selamatkan anak yang tengah meraung.. dan dengan bantuan biras suami, ako berjaya keluar dari lubang longkang tu... Masuk terus ke rumah... anak dah berenti menagis.. alhamdulillah dia tak cedera pun.. cumanyer calar di pipi.. ako cuma jari kaki kiriku membengkak dan tapak tangan ako berlubang2 macam bulan tu.... kaki ako sakit ooo....

ako tak boleh drive pun..... mintaklah bantuan abag kesayangan ako tu hantarkan ke opis n balik nanti hubby ako terpaksa amik.. bestnyer rasa.... mungkin dalam 3 hari kot kaki ako baru nak ok...

itu hadiah hari lahir ako yang tak best....

Thursday, November 29, 2007

Hepi Aniversary Buat Abg Nyah & Kak Su::Kak Yong & Allahyarham Abg Mat





28hb November

Alfatihah buat allahyarham Mat Sanusi Bin Razali... Abg sulung ako... 28 nov 07 genap 8 tahun ulang tahun perkahwinannyer dengan kakak ipar ako Marsita... walaupun dah setahun setengah pemergian abg ako, tapi ako tetap mengigati tarikh perkahwinan lebih dari ako mengingati tarikh pemegiannyer. Setahu ako sepanjang perkahwinan abg ako dengan kakak ipar ako, Alhamdulillah memang tak pernah terdengar rumah tangga mereka berantakkan... melihat abang dan kakak ipar ako bermasam muka pun ako tak pernah nampak.. Mereka memang bahagia... tapi sayang ALLAH mendatang dugaan yang hebat pada abang dan kakak ipar ako... Namun benarlah.. Allah tak akan memberikan dugaan pada hambanyer dengan dugaan yang tak mampu di galas.. Kakak ipar ako tabah hadapi dugaan... cinta yang di semai selama 7 tahun sebelum bergelar suami isteri dan mengecapi kebahagian bersama abg ako selama 8 tahun sebelum abang ako kembali ke rahmatullah. Alhamdulillah sememangnyer ALLAH tak kejam pada hambanyer, di kurniakan 2 orang puteri yang comel (Aina Sorfina & Nur Hanis Najiha) dan pintar buat menemani perjalanan hidup kakak iparku. Apa pun, Abg Mat, sayang sangat abg mat, n buat kak yong, yati tak setabah kak yong untuk menempuhi dugaan sebagaimana yang kak yong tempuh.



26hb November

Buat abang nyah & kak Su, selamat menyambut ulagtahun pertama perkahwinan.. Moga perkahwinan kalian sentiasa di rahmati Allah, di berkati Allah, di kurniakan zuriat yang sempurna yang comel-comel ( kitorang teringin nak tengok anak sedara lelaki.. hensem ke tak baka keluarga kita... lagipun la ni dah sebumbung kan.. hehehehe.. jgn marah) . Cepatnyer rasa masa berlalu, baru je rasanyer naik air asia ke sabah tahun lepas, baru je turun dari focker kat lahad datu... rasa macam naik KT mainan je.. yang paling kelakarnyer... bunyiknyer macam bas WAI THONG kat kg ako tu... Tapi alhamdulillah selamat ke sampai sana n sampai ke KL... oklah dah lari tajuk plak... Abg Lin & Kak su andai terbaca blog ni, adik mu ini sentiasa mendoakan kesehteraan rumah tangga kalian... biar romantik slalu.... psstt.. 2nd dec ni besday kita tau.... hehehehe.. sambil menyelam minum airlah... Maaf lupa nak wish aritu tapi dah antar email dah tadi.. ada baca tak ? Ada kan... oklah tu... bukan senang tau nak ada adik cam ni tau.. slalu ingat tarikh2 penting famili tau...
Cukuplah untuk hari ini.. nanti ako sambung lagik...




Thursday, November 22, 2007













foto di atas adalah terjemahan keseronokan ako dan keluarga dan keluarga2 lain serta bujangan2 menikmati family day... ada yang romantik kan... . jangan sampai ada yang terluka ye ...ahaks. yang empunya diri je yang tau....trip ke PD - eagle ranch. ....




tapi kita rasa macam semakin jauh kan.....










Monday, November 12, 2007

hati ako tetiba je jadik sakit.. bukan hati je, telinga, gegendang, anak tekak... sumer macam tunjuk perasaan. ako rasa ako ni dah pandai kot.. atau 'orang' lain rasa ako dah cukup pandai.. atau mungkin terlebih pandai... sebab tu ime ako je tak boleh, time ako je lain kali....

** you, next time ye....

Monday, October 22, 2007

isnin yang mendung

Ako sampai awal hari ni.. awal tak awal la... sebabnyer arini ujan lebat dari malam tadi siap ngan guruh2 lagik.. yang buatkan bantal sentiasa je atas telinga ako.. Ako dok ingat ari ni maybe ako sampai opis lambat sbb dah macam budaya kalau ujan mesti jalan jem, keta banyak n tak semena-mena ako pun mesti lewat sampai opis. KL kalau ujan je mesti je. Tapi alhamdulillah.. ako sampai parking jam baru kol 8.05am.. tak sangka ako sampai awal.. Ako pun mulakanlah langkat penuh semangat ke opis.. sbb pagi tadi dengar motivasi kat TV3..

Tapi setan tak setan la ako kata pemandu keta nih... Ada ke patut dia langgarnyer lopak ayor yang ada tepi jalan tu dan tempias kena ako.. mula sebijik keta.. pastu sebijik lagi.. ako tak sempat tengok nombor nyer.. yang ako ingat QKJ yang terus masuk parking bawah opis ako n satu lagik WHK yang terus laju belok ke jalan bukit bintang... perkataan C***** yang setaun sekali gamaknyer kuar dari mulut ako.. terus terkeluar.. Astaghafirullahhal a'zim... terasa berdosa plak... tapi memang ako geram-geram sangat.. ako tak pernah wat cam tu kat orang.. walaupun kadang ada terdetik nak buat.. tapi ako tak buat tau... hmmm........ biarlah....


** pada pemandu tu.. ako benci korang...

Thursday, October 18, 2007

KATA KATA NI AKO TUJUKAN UNTUK SESEORANG YANG AKO TAHU DIA MEMANG SLALU MEMBACA BLOG AKO… DAN DIA TAHU SIAPA DIRI DIA

Seronok kan bercinta ni… ada yang ambil berat.. memang kita rasa kita tak bercinta tapi perkara tu orang lain yang akan nampak… wajah akan jadi berseri-seri, bila berkata2 bibir sentiasa menguntum senyum.. kalau kena usik memang nak marah tapi rasa tak mampu… jiwa rasa macam terbuai2 walaupun tak d gantung walaupun tak ada angin… alahaiiii… bertuah la badan….. Muah… muahahahahhaha..


**sesaja je ako taip kaler merah tu...

Tuesday, October 9, 2007

tak sabar nak balik aya

aritu masa discus ngan bos dah tanda dah bila nak start cuti.. kenkawan sumer pun dah bincang dah. memang sepatutnyer ako mula cuti ari khamis.. tapi tahlah.. rasa nak balik kg tu membuak2 macam air yang dah penuh dalam kolah tapi tak tutup paipnye... tambah bila ko tengok abah asyik menung je dalam umah.. lagik la ako rasa macam nak balik kg cepat je... Ako pun dengan rasa rendah diri antar la email kat bos. Ok.. bos kata ok.. she be around .. hehehehehe.. sori ye akak... nanti kalau akak dah kawin akak wat cam kita plak ye... jangan marah ye...

yeh.. yeh.. esok ako half day.. kalau ikutkan hati nak g opis pakai jeans je ngan t-shirt tapi takut la plak elanggar undang manusia kat opis nih... ako akan ke opis ayu berbaju kurung jugak.. lagipun baju raya ako tak siap lagik.. kakak tu esok dia bawak.. esok baru siap... So, ako mesti g opis esok dengan semangat yang kental..

Esok ako nak balik kg... Tapi si kecik tu masih tak berapa sihat.. kesian plak ako tengok. pipi dia pun dah makin kecut je... dah tak labuh macam dulu. Mulut pun dah tak becok dah... dia jadik pendiam skit... dah nak masuk 3 hhari dah... Sayang, cepat sembuh ok.

oklah... ako posa arini jari jemari ni pun rasa macam tak larat je nak menaip... Letih je rasanyer... Oh ya pada adik tu... esok datang keja tau.. jangan mc.. tak baik.. berbelanjalah demin ibu mu ye... berbakti pada orang tua besar ganjarannyer..

Ok jumpa esok ye.. ako malam ni akan siapan ucapan sempena hari raya... ako ngantuk la ni... oklah.. wassalam

Wednesday, September 26, 2007

kemenangan....

pueh hati rasanyer... sonok rupanyer kalau dapat membantu insan2 yang OKI boleh tulih cam tu.. OKI = Orang Kurang Internet untuk mendapatkan perkhidmatan tu lat opis... Ako sonok sebab dia dapat.. sekurangnyer bertambah la umat manusia yang melayari internet dan menggunakan perkhidmatan yang di sediakan oleh kompeni..... ingat hati kena baik maaa.... Dulu masa mak ako ada mak ako pernah kata kat ako... "kamu tu slalu amik makan lauk dalam kuali yang panas tu pasal la orang slalu paneh hati je dengan kamu".. Mak cakap cam tu bila ako kata bos n kenkawan kat tempat keja asyik jaki je ngan ako.. Oklah di sabitkan tu.. la ni ari2 kalu boleh ako nak minum teh ais... biar sejuk.. tapi nanti kang org cool sangat kat ako sampaikan ako marah pun derang buat bodoh payah la pulak...

Tapi tak pelah janji enjoy...

Friday, September 21, 2007

lupa..

ako slalu tak ingat diri... ako ni bukannyer orang ada-adaan...

hmmmm... kakak ipar ako kata tadi abg ako balik ke sabah 12 sampai 20 oct.. alamak lamanyer... rasa macam tak meriah la pulak raya nanti.. dah la tinggal berapa beradik je... maknanyer nanti cuma ada ako sekeluarga, adik ako, abah and adik ako lagik sorang... Tak pa nanti ako paksa kakak ipar ako beraya kat kg.. paling2 raya ke dua baru kakak ipar ako balik kg.. tapi tak apa raya pertama je tak meriah...

Anis, Aina.. nanti maklang belikan bunga api.... eh silap bukan maklang tapi paklang belikan bunga api... mesti korang berdua suka kan...

** Hati berlagu pilu....

Monday, September 17, 2007

3 tahun berlalu.... seakan semalam berlaku











Arini dah masukari ke empat umat ISLAM berpuasa... ako.. meuh..mueh.. mueh.. pepaham jelah... Raya tahun ni dah 3 tahun ako beraya tanpa MAK yang amat ako sayang dan tahun kedua ako beraya tanpa ABANG yang ako rindu.

mak.....

Sedihnyer rasa hati anak mak nih... bila tiap tahun anak mak ni beli mak tudung, kain untuk buat baju.. kita wat kueh raya sesama... mak ingat tak kita buat biskut kegemaran mak biskut sampan... orang yang paling malas nak buat ni lah anak mak ni.. leceh la mak nak buatnyer... remeh keroje nyer... tapi anak mak ni tolong jugak.. yelah sapa lagik nak tolong... masa tu kalau kat radio pasang lagu MUSAFIR DI AIDILFITRI mesti mak nangis... mak sedih sangat dengar lagu tu. ... n masa tu jugak anak mak ni takkan kacau mak tengah nak layan dyahdu... anak mak ni akan buat2 tak nampak je....

Mak,

ingat lagik bila malam raya mak la yang paling sibuk n anak mak ni yang kedua sibuk alaa... asistant la katakan... Mak punya sibuk darri kakitangan sampai la ke mulut... Aduihh... seronok betul masa tu... mana nak buat kuah kacang, nak buat kari ayam, nak buat rendang daging... perghhh... posa2 ni rasa macam lapo snagat la pulak... Ingat lagi masa tu... 3 tahun lepas.. mak kejut anak mak ni bangun awal.. jam 5.30am dah bangun.. mak mintak tolong siapkan mana2 yang tak siap.. mak kata mak sakit dada.. oklah, mak cuma duduk je atas bangku kat meja dapur tu jadi mandor... mak arahkan je.. masukkan apa, leoas tu masukkan apa.. dan sampailah sia dan sedap hingga menjilat senduk.. hehehehe... Sumer selesai macam yang mak nak... letih memang la letih tapi nak wat cam na.. ni lah nasib anak perempuan tunggal... pernah tau ako tanya kat mak kenapa ako sorang je pompuan... masa kekecik ako pernah merajuk kalu kena marah ako kata kat mak yang ako ni anak angkat.. yelah... semer lelaki.. tapi mak ako kata tak payah nak masuk makmal.. tengok rupa pun dah tau anak sapa.. hehehehehe... masa tu ako kecik.. pikiran singkat...

Mak,

tulah kali terakhir anak mak ni masak untuk hari raya sesama... Tak sangka.. memang ako tak sangka... tahun depannyer ako masak sensorang kat dapur... sedih sangat rasanyer... mak tinggal kami sumer seminggu sebelum posa... posa tahun tu rasa hambar sangat.... Paling kesian, bila naka mak ni tengok keadaan abah... Abah asyik termenung je.... air mata tak pernah kering asyik bergenang je.. sememangnyer mak cinta sejati abah... sampai ke hujung nyawa... abah setia dengan mak.... macam mana keadaan mak sekali pun abah tak pernah merungut... abah.. memang terlalu sayangkan mak....

Mak,

anak mak terima berita pemergian mak dengan tangisan yang tak berpenghujung... sumer jiran boleh dengar tangisan anak mak ni.. mak dengar tak... terkejut sangat mak... hari khamis sebelum tu anak mak call mak, mak sihat sikit pun tak mengadu sakit.. tapi tetiba hari sabtu abang lin call bagitau mak dah tak ada... dunia ni rasa gelap mak.. hilang pertimbangan akal sekejap anak mak nih... rasanyer kalau boleh di tukar nyawa.. kenapa tak tukar dengan anak mak ni.. sampai je kekampung yang tinggal jasad mak yang masih belum dimandikan... wajah mak cukup berseri... tersenyum.. Moga Allah tempatkan roh mak di kalangan orang-orang yang beriman..... Bnayak perkara yang tak sempat anak2 mak konsi bersama..mak tak sempat pun nak beraya dengan menantu mak .... Allah tu adilkan mak... Dia bagi anak mak ni suami dan Dia tarik mak dari anak mak nih. Tahun pertama beraya dengan mak.. tak sanggup rasanyer anak mak ni nak bertentang mmata dengan abah... sayu tengok abah...

Mak,

malam tu, jai menagis.. sedih sangat... anak bongsu mak tu nampak je keras hatinyer... tapi sebenarnyer dia manja.. hatinyer rapuh.... Malam tu dia nangis tau mak... Mengis meluahkan apa yang terbuku di dada dia... sebagai anak bongsu mestilah dia paling rapat dengan mak... Jai kata.. nanti sapa nak belikan baju raya dia.. sapa nak bagi dia duit belanja... mak tau tak, anak mak ni memang bukan kakak yang kuat semangat... anak mak ni cuba nak kawal. Anak mak ni peluk jai dengan harapan jai akna berasa selamat dalam pelukan kakak dia sebagai mana dia rasa selamat dalam pelukan mak... tapi kami sama2 mengais mak... dari hari tu mak tau, anak mak ni berjanji akan jaga jai dengan baik sekali... anak mak nak tengok jai berjaya dalam hidup dia... Anak mak tahu anak2 mak yang lain pun waktu itu sudah hilang kekentalan jiwa, semangat kami pergi bersama2 mak...

Mak,

Anak mak hampir lupa yang masih ada insan yang memerlukan kasih sayang kami.. masih ada insan yang masih ada untuk kami curah rasa cinta kasih dan sayang... Insan yang semakin di mamah usia... Mak, abah tetap setia macam dulu... Alhamdulillah abah dah mula bangkit.. bersemangat untuk meneruskan hidup... berjuang di samping anak2 dan cucunyer... Mak tahu abah dah mula ketawa bergurau senda walau dalam hati abah, cuma abah yang tahu. Tapi mak, kami anak2 mak dan abah akan pastikan hidup abah sentiasa ceria... Mak, kalau dulu anak mak ni jarang sekali mengucup pipi mak, tapi sekarang dah menjadi kemestian setiap kali pulang ke kg anak mesti akan kucup pipi abah dulu... sebelum balik ke kl pun cam tu mak.. Anak mak tak nak terkilan lagik... tak nak menanggung rindu lagik...

Mak,

Anak mak mendoakan mak tenang di sana.. di samping orang-orang yang beriman dan di rahmati ALLAH selalu... Mak, anak mak sentiasa merindui mak... walau seribu tahun lagik... Mak, saya sayang dan rindu sesangat pada mak.....

Wednesday, September 12, 2007

himpunan cerita ceriti...

Assalamualaikum... Dah berapa ari tak update blog ni... alaaa... banyak sebenonyer nak cerita tapi kena start dari mula....

cerita i

Ako bengang.. bengang rasanyer.. mana taknyer dulu kawan tapi la ni macam nak jadik lawan je plak... Sumer salah .... manusia ni memang cam tu... bila pandang kangit slalu lupanrumout yang di bawah... dia tak ingat kaki dia sentiasa mencecah bumi.. dia tak tau yang kalau dia jatuh tu pun bumi yang akan sambut dia... Tu baru je dapat mendongok ke langit... Kalau la dia boleh terbang ke langit tu, boleh mencapai awan... ako pasti dia akan langsung melupakan bumi... pasti dia tak teringat langsung yang selama ni bumi yang menyokong dia... bumi yang yang jadik tulang belakang....
adat manusia.... dan adat dunia jugak... ingat ada masa kita di atas n ada masa kita di bawah... Ako tak jeles ako tak iri.. tapi kelakuan dia cam tu m=buat ako meluat dan sakit hati...

cerita ii

Ako tujukan lagu lelaki ini dari ANUAR ZAIN (tapi sayangnyer hubby ako meluat giler kat ABUAR ZAIN ni) khas istimewa untuk suami ako. Semoga menjadi suami yang baik seumur hayat ako ... Bang... i l.o.v.e.u... hehehe... sib baik la hubby ako bukan kaki it.. kalu tak sohih di hitamkan blog ako nih... gaduh slalu.. bertekak pun slalu almaklumlah sorang perak sorang melaka.. masing2 molot pedas gitu... tapi lama2 ok balik.... Buat AGS thanks to be my lovely hubby... "saya tak tau cam na clucth pump keta tu boleh bocor... Swear tak wat apa2 pun...." ala... baru rm100 je.... kan.. kan.. kan....

cerita iii

Sumer berjalan lancar... macam yang di rancang... besday ilya ok... makanan ok... orang yang datang pun ok... adiah yang ilya dapat pun ok... collection pun ok.. (boleh tulih gitu.. ahaks... ilya sayang.. mama pinjam boleh?) wanco.. thanks... Alamak la ni kat radio lagu ANUAR ZAIN le... sedapnyer.... rasa macam biskut... ilya dah setahun... lahamdulillah bertambah cerdik bertambah nakal n bertambah bahagia... ilya... jangan mintak tambah adik dah ke ye... belum masanyer lagik... hahahhahaha.... nanti mama upload gambar2 kat sini ye.. sabar...

oklah nak balik nih... kang lambat jalan jem.. tu yang ako paling la malas.... tak suka.. tak suka... nka balik nak nengok manjalara episod akhir... pastu nak pk apa nak masak malam ni untuk bersahur... hmm... sambal tempoyal.. ada kobis rasanyer.. ikan pekasam... n masakk kicap telur... ok dak ? ok kot...

OKLAH SELAMAT BERPOSA

Monday, September 3, 2007

Merdeka.. Merdeka... Merdeka.....

dah 50 tahun merdea Malaysia nih... bila tengok angka macam tak la lama sangat.. tapi bila tengok pada perkembangan negara, kemajuan negara memang amat2 di banggakan... terasa cepat betul negara kelahiran ku ini membangun... cepat betul 'dia' buat nega yang pernah menjajahnyer iri hati...

malam merdeka tu... ako memang berkobar nak nunggu jam 12tgh malam... tapi tu la pasal.. si baby ilya nih macam tau2 je mama dia nak tunggu jam 12 tgh malam.... dia pun pakat tak tido n buas la pulak.... panjat sana... pastu yang paling angin je rasanyer... dia plak yang berdiri depan tv.. dapat tengok kepala dia je... ako dah baik punya tiket depan... lastly nak paksa dia tido.. ako tutup tv... hehehhehe... pastu ako terjaga dah jam 3 am... rupanyer ngan ako sekali baekkk punya tido.. babah dia usah citer lah.... dah jauh dah lelapnyer... hmm... tak dapat la ako nak celebrate merdeka ke 50 tahun... kalau tahun2 sebelum tu mesti ako paksa hubby ako bawak ako g ronda2 malam merdeka.. tapi bila dah ada baby ni... rasanyer aktiviti tu terpaksalah di lupakan sekejap.. tunggu besar skit baru dia boleh join ronda2... tapi rasanyer la ni pun dah besar kot... aduih.... rindu mama pada dia....r

Thursday, August 30, 2007

jiwa merdeka... ke merdeka jiwa


Panas... panas.... nasi seciput ngan ayam goreng je dah rm3.50.. nasik adalah 5 sudu gamaknyer.... tak pelah alhamdulillah...




Esok ako kena balik ke Melaka.. (kena @ terpaksa?) tahlah.. kadang rasa best balik melaka... tapi takkan sama cam beshnyer balik ke Perak... hehehehe... jgn marah huby... Ada kenduri.. dah berapa kali balik kata ada kenduri.. tapi tak jadik2 gak... ako bukan apa... bukan maleh nak balik melaka tu.. cumanyer.. hmmm... tahlah...




semalam dah beli baju si kecik tu... ialah koleksi baju dia dah tak banyak dah... cepat MEMBESAR dan MENINGGI la katakan... ingat nak ke SOGO cari baju dia... tapi rasa macam tak cukup masa dah... Sbb pagi esok dah nak bertolak ke melaka.... Pepagi plak tu... kalau petang kang takut paneih atau jalan jem... Ako nak merdeka ni memang senang hati... Alhamdulillah sumer keja ako berjalan dengan lancar... BOS.... TAHUN DEPAN NAK INCREMENT LEBIH BOLEH ? hahahaha

Wednesday, August 29, 2007

hait.... konyang... konyang.... konyang.... burbbbb.. Alhamdulillah

hmmm... kali pertama menulih ako rasa macam tak tau apa nak tulih... tapi yang pastinye arini ako g opis dengan rasa yang ringan sangat walaupun berat badan ni.. Kalau 2 hari semalam, nak tido pun tak lalu, nak makan pun tak selera.. tapi bila dah lepas sumernyer rasa macam melayang2 je.... sib baik lulus.. kalau tak mesti orang akan marah kat ako...