Tuesday, December 29, 2009

virus ujung tahun

ako rasa dah tahap dewa ako malas nak keja ni... rasa mengantuk je dok depan pc ni.... masuk FB pun rasa macam tak berminat sangat dah.. tak tau nak tulih apa.. nak farmville pun ako rasa cam boring giler...

ako asyik teringat kalau kat umah mesti best wat cup cakes ngan ilya.. layan tv ngan ilya... jenjalan... masak masak... makan makan.. balik kg... wahhhhhhhh bestnyer...

Monday, December 14, 2009

Abang, Selamat Hari Lahir

12 Dec 2009

Ulang tahun ke 35 tahun. selamat hari lahir abang. Saya doakan semoga Allah panjangkan umur Abang, Allah murahkan rezeki Abang, semoga Allah merahmati hidup Abang dan kita sumer, semoga Abang amat bahagia bersama saya dan ilya. Semoga Allah memberkati kita selamanyer.....
........
walaupun saya update lambat saya tetap nak update... kadang broad band ni buat hal jugak... apa pun cik wife ni ni terima kasih encik hubby kerana blanja makan di RASAMAS JJ AU3... saya, cik dotter, en along n cik puan along dan en syamir makan... walaupun pada awalnyer saya rasa keciwa sbb rupa rupanyer tak ada nando's di situ... tapi ok saya puas hati makan di RASAMAS .. muffin n sup dia sedap.. ayam pun sodap jugak... berbaloi baloi.... pastu g pusing kejap n terus g pasar malam melawati... tak beli apa, but thanks to Syamir belikan baju tido kelawar yang comey untuk ilya n en hubby thanks belikan piano mainan ilya (tu pun bila ilya mencangkung xnk bangun tengok piano tu). En hubby ajak makan satey kajang tapi sumer orang dah kenyang.. may be next time ye bang.. heheheh.. balik dengan perut yang kenyang n hati yang senang.... but nando's still tak dapat lagik...

Friday, December 11, 2009

aktiviti ari ni....




hehehe.. lentok blakang naufal skit boleh tak acik fiza...
alahaiii gemalainyer teruna ni...


peace no war

ngeee


ari ni jumaat... selangor cuti sempena keputraan sultan selangor. so sumer negeri akan jeles tahap cipan la ngan kami yang bekerja di selangor (mcm masa ako keja area kl dulu). so, sempena jugak besday naufal anak pn fiza yang ke 3 tahun kitorang bawak mak we (ilya) n pakwe (naufal) dating kat KLCC tengok citer Princess & frog... tapi sorang dok ujunggggg sana n sorang dok ujung sini.. sbb m akwe lambat sampai....

huh.. mmg bukan senang untuk bawak budak berusia 3 tahun tengok wayang... 5 minit pertama ok.. pastu ilya dah mula buat hal.. menyanyi lagu nenek nenek sibongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga... pastu ilay kuar idea plak nyanyi lagu "katak kecil katak besar, tidak ada ekor.. kuaaakk.. kuak kuak.. kuaaakkk kuakk kuak.. bila ujan turun,' alamak ako masa tu rasa macam nak mute kan je mulut dia.. ako tutup mulut dia kejap... nasib baik la ako masuk panggung masa tu citer dah start dalam 20minit... so, tak lah lama sangat rasanyer dok dalam tu.... pastu bila ilya nampak acik fiza dia n naufal.. boleh dia dok melaung dalam panggung panggil acik fiza n naufal dia.. huhuhuhuhu.. nasib la panggung tu gelap makanya tak nampaklah muka mama dia ni.. hehehehehe...

sampai 5 minit terakhir dia dah mula.. 'mama... mama... yaa nak makan kfc mama... jomlah kuar yaa nak makan kfc..' aduh kalau boleh ako nak doakan je masa tu biar pita princess n frog tu tersekat ke apa ke supaya ako boleh kuar awal....

alhamdulillah... sampai abis la jugak tengok... kuar je terus g makan... ilya makan spaggeti.. share ngan naufal.. pastu ako tukang abiskan...

susah beno nak cari tempat duduk kat KLCC ni kat food coourtnyer.. tambahan plak arini ari jumaat n ako kuar plak betul2 time orang lunch... so, lepas makan bawak derang engok air pancut kat luar tu kejap, singgah cold storage.. posing posing skit depan christmas tree n balik naik tren.. nanti ako mintak kat pn fiza gambar ilya n naufal...

itulah aktiviti kami di hari ini... n ako tau pn fiza ada aktiviti membakat muffin malam ni untuk besday naufal esok... happy besday sayang naufal... nanti achik yati belikan adiah keta ye
see.. gambar dah update hasil ehsan acik fiza

Tuesday, December 8, 2009

famili day opis 5th december 09...


kita enjoy.....


huruf L cari ikan babah?


Ngeee zura n me

we are die hard fan...

artis undangan artis tumpangan
just layan je gambo gambo ye... berlangsung pada 5 disember 2009... Sebenarnyer bagi ako, bulan disember adalah bulan untuk raikan kegembiraan dan bulan bersuka ria.... sbb ako n en hubby berkongsi tarikh lahir pada bulan yang sama.... disember... ako 2 disember dan en hubby 12 disember.... so kalu ada teringin nak baca ramalan zodiak tak paya susah susah nak ingat en hubby zodiak apa... kami sama sama sagitarius.... kadang rasa tak mencabar kan ? heheeehe....

Aidil Adha

5 bersaudara

saya big brother now... azim & harraz

muhammad aqil harraz

bersama 2 orang atuk...

peace...

tolong la azim mak lang.. kakak kakak ni ganasnyer

ada macam adik beradik tak mama...

wt mylovely atok abah

lambat nak update kan... bukan apa nak update kat umah baik punya taip dah panjang panjang tetiba dia 'hang'. rasa nak pijak pijak je broadband tu... tapi bila teringat yang broadband tu di sponsor bayarkan bulan bulanan nya.. heheeeh tak jadilah.. bersyukur dan terima kasih ye.... heheheehe... so updatelah kat opis.

raya aji tahun ni meriah la jugak, adalah nasi impit, kuah kacang kari ayam n yang ako pertama kali masak untuk raya adalah taucu ayam.... lagipun aritu masa raya puasa abg lin n kak su balik perak dah raya ke 3 rasanyer so tak dapat makan nasi impit sumer... atas dasar tulah ako masak memacam jugaklah... kalau tak simple je rasanyer sbb raya aji je...
so lepas agenda ke pusara mereka yang telah pergi pagi raya tu... agenda ke dua g umah suraya adik ipar ako. nak tengok anak buah baru... so, just layan je ye...

Tuesday, December 1, 2009

Hari sukan Ilya



wajah awal pagi semasa perbarisan dok dalam kelopok mulanyer


tetiba ada sebelah babah


inilah satu satunya acara yag dia masuk... sbbnyer teruja nak main air


bersama teman seperjuangan jom kutip gula gula

lambat mama update ari sukan awak ye.... mama dah tulih aritu.. panjang lebar... pastu hang... sakit hati mama.. oklah sumer berjalan macam tak lancar.. ahaks.. sbbnnyer.. kalau tengok ilya berlatih mengalahkan ilya nak masuk sukan SEA je... alih alih bila ari sukan jerit2 takut.. takut... takut...

puas pujuk tak nak jugak.... at last, game terakhir baru dia nak main... perah span penuhkan airnyer dalam botol.. oklah la tu sayang... janji main... tapi yelah sukan preschooll... dari tempat pertama sampai keempat ada adiah... plak tu dia kira markah keseluruhan.. ilya rumah biru... dapat no 4 keseluruhan.. kira last la tu.... tak palah sayang.... nanti tahun2 akan datang mesti akan ok.. walau apa pun mama tetap bersyukur punya awak...

Friday, November 20, 2009

.............

sebenarnyer tak terniat pun... langsung tak terlintas..... tapi takk tau kenapa tetiba je tevoice up.. tapi itupun lepas di tanya... so kita tanya balik.. pastu dia jawab soklan kita.. pastu kita tanya kenapa jadik cam tu.. pastu dia jelas.. kita plak suarakan kenapa jadik cam tu.. pastu dia kata tahla... pastu kita kata tak palah... biarkan... tapi kita pun sampai la ni macam masih mencari dalam kesamaran kenapa jadik cam tu.. kita tak suka jadik macam ni. kita suka macam dolu dolu... hmm... bencik tau... tapi kita slalu doakan dia sumer bahagia.. kita bahagia... tapi kadang kita suka jugak macam ni, tapi kita rasa macam pelik la pulak kalau jadik macam ni sbb kita nak dia tau dia tu mmg tak boleh.. dia jugak pun sama jugak. dia mmg kena tau... tapi sumanyer ako mmg tak sengaja.. tapi kalau dah tau oklah so kita pun tak perlu tertanya tanya lagik.. :)

oh ya...


gambar permintaan khas dari ako, paksa camera man amik masa ari TU...

Wednesday, November 18, 2009

apsal malas sangat nak update blog ni

adushhhh... lama rasanyer tak update blog. N ako tak tau kenapa ako malas sangat nak update.... masa tak ada? mungkin gak kkot.... modal tak ada... rasanyer macam banyak je nak tulih... cumanyer ako rasa macam kalau boleh ako rakam je sora n dia taip sendirikan lagi best.



banyak yg ako nak citer....



pertama, kelahiran anak buah ako... lelaki lagik. Selamat datang ye Muhamad Aqil Harraz... maklang mendoakan Harraz membesar dengan sempurna ye.... mak lang tak sabar nak balik kampung nak tengok Harraz... Harraz lagi hmmm.... 17 october 2009.. jahatka maklang tak sambut kan... bukan maklang tak welcom Harraz tp masalahnyer maklang tak suka update citer kalau tak ada gambar..... nanti maklang balik kg maklang amik gambar banyak2 ye... amik gambar ngan abang azim, kaklong aina, kakngah anis, kakak ilya... maklang pun sama....



kedua,



walau ako dah tulih dalam entry yg lepas, tapi ako nak ucapkan sekali lagi... tahniah untuk cikna.. Alhamdulillah dengan jayanyer menjadi tunangan encik shahrizal. Kak yati berharap agar kalian bersabar dalam menempuh dugaan di alam pertunangan, dan cepat2 mendirikan masjid tu ye. Jangan merajuk lama lama tau... give n take ye...



ke tiga,



Tahniah juga buat ilya ismail kerana dengan gigihnyer success menghabiskan kursusnyer di pulau pangkor dengan memendam jutaan rasa rindu dan dendam pada suami dan anak... huhhuhuhu... you can do it my dear.





ke empat...



hmmmm ke empat, ke empat... ke empat... ako tak faham.. kenapa bila kita di kurniakan manusia yg sayangkan kita tapi kita langsng tak pandai nak hargai.. kenapa kita tetap memupuk rasa pd meraka yang bukan untuk kita.

yang kelima,

ako merasa sangat teruja sangat sangat teruja bila cikgu nursery ilya bagitau yang derang akan adakan sport day ujung minggu ni. So, mama n abah kesediakan kelengkapan untuk bersukan.. walaupun cikgu tak mention yang perlu ada kasut sukan tp sebagai mama n babah yang prihatin tetap belikan sepsang kasut sekolah putih bersaiz 28 dan 3 helai suar track suit... minggu latihannyer... sepanjang minggu... hari pertama berlatih ilya memang excited bercerita.... sukanyg melibatkan dia cuma lari bawa telur dalam sudu... masa ako balik keja isnin aritu siap dia menunjukka bagaimana alsi terlampau dia berlari membawa telur dalam sudu.... dialah yang bercerita, dialah yang berlari dalam umah tu dialah jugak yang jadi tukang sorak... amboii... bestnyer... ako risau cuma satu, takut nanti d hari sukan dia terleka sangat dengar orang jerit2 nama dia dan diakan dok pusing kon je tak pass plak pada kawan dia... mama mmg tak sabar nak tunggu ujung minggu ni...

yang ke enam...

ujung minggu ni anak member ako akan meraikan hari 'kedewasaan' dia.... buat muhamad danish zulkarnain, acik yati doakan jadi anak yang encem slalu ye... ehheheheheh, buat ibu dan ayahnyer... ala rileks la...

yang ke tujuh,

hmmm....mmmmm ako ngantuk nak tido. daaaaaaa

Thursday, November 5, 2009

SELAMAT BERTUNANG UNTUK MU


tiada kata seseindah nyer


manusia dan manusia lain

apa perasaan kalian sekiranya ada segolongan manusia yang sedang berborak, berborak yang sakan dan kemudian menyentuh perihal "manusia yang lain" dan kemudian ada di kalangan manusia tersebut memandang anda kerana anda juga tergolong dalam golongan 'manusia yang lain" yang di perbualkan.

oooo.... mungkin anda ini tidak tekun membuat kerja sehingga masih boleh terdengar perbualan manusia manusia itu.... atau adakah manusia itu berborak terlalu sakan sampai anda tidak mampu menidakkan gema suara mereka dari menerobos masuk ke gegendang telinga anda.

Wednesday, November 4, 2009

tersentuhh rasa



balik dari keja sampai ke lrt wangsa maju dalam jam 7pm lebih sikit... sementara tunggu kanda datang terkesan ako dengan satu famili ni.

Si isteri dan si anak menunggu di bawah tangga... tetiba si anak yang dalam usia 2 tahun melompat lompat... bapak balik bapak balik.. ye ye... bapak balik... ako pandang atas.. nampak kaki je... perlahan2 susur turun tangga... sampai je bawah, si bapak melipatkan tongkat.... oooo.... mereka yang kurang daya penglihatan.... tongkat di lipat dan terus di masukkan dalam beg... dan si kecil siap berdiri di depan bapaknyer.... dalam ketidak upayaan melihat, meraba bapaknyer mencari anak, anak memang dah siap mendepangkan tangan dan di dukung... alaaaaa so sweet..... ako sayu masa tu... bukan takat sayu... air mata ako da bergenang... betapa ALLAH memberikan kekurangan padanya tapi masih punya banyak keistimewaan....

si bapak terus mendukung dan berjalan menuju ke rumah ako rasa, sambil di pimpim si isteri yang jugak dari kalangan OKU.. tapi bukan kurang penglihatan... terdengar si anak yang cerdik berceloteh dengan si bapak... ako rasa waktu itu, ako terlalu kecil di dunia ciptaan ALLAH... Waktu tu ako rasa ako yang sempurna sifat belum tentu dapat menikmati kebahagiaan sebagai mana keluarga tadi... ako tau, ada hikmah di setiap kejadian ciptaan ALLAH.. dan sungguh, sampai ke hari ini dan sampai mati pun akan ako ingat keluarga baagia itu....

ALhamdulilla.. ako bersyukur pada ALLAH di kurniakan tubu badan yang sempurna, suami dan anak serta keluarga yg bahagia.. semoga kebaagian kami berkekalan ke akhir hayat....

Monday, November 2, 2009

situasi ari ni.. : P

isnin... huhhuhuhu malas giler ako nak bangun pagi ni... ako kunci jam dari jam 5.20am sampai tepat jam 6am ako baru bangun... ya Allah.. tak taulah kenapa... maybe sbb semalam mengemas kain2 yang lama sangat rasanyer tak lipat.. bila dah lipat ilya kata "mama, dah luas bilik ni kan mama" perghhhhhhhhh rasa nak kentut darah ako dengar.. hahaahaahah... ye ilya... mama keja, babah rajin sangat basuh kain.. tapi tak nak tolong lipat.... ni lah jadinyer... Alhamdulillah dah settle... n pagi ni macam happy je bukak drawer amik baju i;ya untuk bawak ke nursery.. tak la macam slalu tu.... tima kasih untuk diri sendiri.... babah, sebagai reward bagilah saya sepotong kek yanga da tulih atas kek tu saya boleh macam yang cik adik ni wish lepas majlis dia.. hehehehe.. boleh kan bang...

bila dah rasa teringin sangat macam ari sabtu tu, akhirnyer ako mengalah pada nafsu ni... ako gagahkan diri jugak buat triffle. Buat dia tak susah dalam 1/2 jam dah siap.. tapi kena tunggu dalma 1/2jam lagik baru boleh makan... dalam pukul 8 ako buat n pukul 9 ako dah makan... buat lah dalam 2 bekas biskut raya yang bulat tu sbb tak ada bekas yang cantik... dalam 9.30pm ako dah makan dah.. alaaa custard dia tawar giler.. ako ramaskan biskut 4 segi.. haaaa.. barulah sodap.... hubby ako memangtak brapa benda2 cam ni.... tak minat langsung.... jangan jai.. ako bangun ari ahad ako tengok dah siap basuh satu bekas... huhuuuhu kijam kijam.... so, yang satu bekas lagik ako pantau. Bagi dia makan 2 sudu je... padan muka... nanti kita wat lagik.. kakak collect sepuluh inggit ye...

Saturday, October 31, 2009

sabtu... ujan.. malas...

hmmm.. nak kuar .. tengah pokai ni... la ni kat luar pun ujan walaupun tak lebat tapi gelapnyer macam dah nak malam sangat...

ilya, tadi pagi lepas jebalik dari giant dan jenjalan mkat pasar tani terus tido... n masa breakfast tadi pagi alamak dia nampak plak pakcik tuada mjual kismis keluaran HPA rasanyer... satu botol RM10.... babah? nak tak nak belilah sebotol... kismis siap doa n tak boleh di langkah... cara pemakanan rasanyer minggu pertama 3 biji sehari sebelum makan.... lepas seminggu 5 biji.. minggu berikutnyer 7 biji... tapi..... dapat kat ilya.. bukan 3 biji... dia dok kat bangku balakang keta, botol kismis atas kusyen keta, dia baik punya menyandar ngap.. ngap.. ngap... ako usha je kat cermin.... hehehehehe.. mata dah pejam tapi mulut mengunyah tak berenti... ako nak cakap apa... ako biarkan je.....

tu yang bila sampai bg makan ubat selesema n terus tido.... bangun je tadi terus tanya mama, ada masak nasik tak? nasi mmg dh masak, ikan ako rendam .. tapi belum masak lagik... ingat nak wat sambal tumis udang petai.. tapi bawang tak ada lupa nak beli tadi... last masak ikan goreng, goreng ikan masin, masak tempoyak ikan dan wat sambal pelam yang di sedekahkan plah Pn Fiza.... tapi ilya cuma makan nasi ngan kicap je... so, moral of the story? untuk ilya masak nasik n kicap wajib ada... maaf ye ilya mama tak masak sup untuk awak...

ako ada cadangan nak wat trifle... sumer bahan dah beli tetiba je datang sindrom malas... huhuhuhu.. tapi tekak ni teringin sangat nak makan... cam na ni... tolonggggggggggggggggggggggggggggggggg... sedapnyer....

Monday, October 26, 2009

Bila dah berjumpa....

















Masih terngiang2 kat tinge ako ni… gelak si ina n mona… nyaring giler.. di tambah plak ngan anak-anak penyambung warisan kami… lebih 10 orang kanak2 riang gembira berkenal satu antara lain… tu pun kurang, kalau ikutkan perancangan lebih lagik… tapi nak wat cam na keta fadhil buat hal.. merajuk kot… terpaksalah tarik diri… Tingal kami 4 keluarga yang dah beranak pinak…

Perjanjian yang dah di buat 2 minggu yang sudah, alhamdulillah erlaksana dengan jayanyer… Perjumpaan semula murid2 tua.. ahahahhahahaha… Famili ako, famili ina zakiah, famili apoi dan tuan umah bard. Kecoh giler… mula lah filem itam puti kar balik.. ako tak boleh tahan bila ina bukak citer jahat jahat manja ako masa sekolah rendah… ako ke ke yang jahat? Tak ako yang manja… ina kata ako sentiasa tak puas hati dengan potongan rambut dia dan rambut adik dia dan yang lawaknya rambut Yaa pun terlibat sama.. haahahah… Ina kata, ako akan repair balik rambut dia walaupun cina tu dah potong baikkk punya… heeheheh.. ako ingat… memang ingat.. segar dalam otak ako ni… kitorang akan kutip daun pucuk ubi… almaklumlah dulu susah nak cari penggulung rambut tu kan… kitorang akan gunakan batang daun ubi tu… tah masa tu kitorang kreatif tak ingat punya… mmg lawak kalau ako ingatkan….

Petang petang ako, awie n ina mesti main penggal tong kat depan umah ina.. tepi jalan raya.. laman mmg luas.. boleh la kalau nak pindahkan stesen bas parit ke situ…. Mmg tak ingat selagi tak azan maghrib kat situlah kitorang menjerit pekik… Ako takkan lupa, dah jenuh baling bola tennis kat tin2 yang di susun, ada ke patut si mail kot kalau tak silap ako baling kat ako katak.. kurang ajor betul… nasib baik ako mengelak kalau tak jadik kerongsang la kat dada ako… sabo jelah.. mail pun dah kawin dah skang ni… dah beranak pinak jugak dah… heeheehhee

Bard, biasalah dia akan bukak citer ngan apoi… hubby ako pun bole la layan jugak… standard la dia alau pasal motor, keta atau memancing layan je.. sampai esok pagi pun tak abih… Hubby Ina, asalnyer pendiam.. tapi lama2 ako tengok boleh la masuk tapi mungkin inin kali pertama bertemu so kena panas enjin la dulu…

Nora wife Apoi.. dia ok.. n banyak cakap jugak.. tapi maybe aritu ada vocal yang lebih lantang dan sibuk mengawasi anaknyer si Adelia yang dok merangkak ke sana sini dan sibuk mengeluarkan hasil kumuannyer menyebabkan Nora Nampak agak diam.. Tak pa Nora mmg camtu lah bebudak…

Mona wife bard.. dia memang tak ada masalah.. n ako tau, kalau dia boleh pilih masa kecik dulu mesti dia nak dok berjiran ngan umah ako dan umah ina… hehahaah.. senang kitorang nak g main sesama… dia pun memang rancak berborak.. dari satu nama ke satu nama yang kuar.. yang kadang ako pun macam ingat ingat lupa…. So just layan je lah gambo yang ada…

Rasanyer anak anak sama sronok ngan mak bapak nyer… anak anak lagik senang derang tak payan tanya nama dah boleh kamcing.. macam ilya, dia panggil anak apoi yang Aiman pun Aimi jugak… rasanya bila Adelia dah boleh berjalan pun dia panggil Aimi jugak..puas ako ajar… tak mau jugak.. lantaklah kan… ia pun confius ngan nama anak Ina si Qasih.. dia tanya kat ako “kasih apa mama… ako kata terima kasih”.. heheeehe janga marah ye ina… anak engko nama panjang sangat… Anak anak apoi Ilya dah biasa jumpa.. n mmg dia tak boleh ngam ngan Aimi sbb Aimi tu garang… tapi kalau ngan Aiman dia tak ada masalah…. Ako tengok dengan anak bard Si Anis pun dia Ok anak ina si Qasih n Nadzrin pun ok… tengok gambar2 yang ako letak ye.. tak larat nak tulih dah ni…

Dan insyallah yang pastinya ukhwah kami semakin erat dan aka nada pertemuan yang seterusnyer dengan lebih ramai ahli… bak kata ako pengerasnyer untuk join the group.. kena bawak buah buhan import ye..

Ina nko dah lulus… heehehe
Buat suami ako..thanks abang bawak saya brpoya poya di umah bard… Kami sampai jam 1.30pm dan berangkat pulang jam 5.30pm.. lama kan.. heheheheh