Sunday, January 24, 2010

letih, letih dan letih

itu yang dapat ako tulih....

yelah ari ni ahad dan esok isnin.. sabtu mmg dok kat umah je, tak kemana sbb big boss penat... tido bangun makan solat tido bangun makan solat.... so dok umah jelah... basuh kain sumer....

ari ni... lebih kurang jam 10am baru kuar umah, g breakfast pastu pk ke mana nak bawak ilya dengan peruntukkan kewangan yang tak berapa mencukupi hehehhehe... oklah... last kita g ke taman rama-rama.... oklah time sampai mmg tengah time rama rama makan tengahari gamaknyer... oklah masuk kena rm8 inggit orang besar dan bebudak rm4 je... tapi sayang tak bawak kamera.. yelah, big boss slalu je wat planning last minute... tak lama pun dok kat dalam tu memandangkan orang ramai dan kawasan agak terhad... lepas pusing2 terus kuar... terus ke bukit tunku umah big boss punya mak angkat... lepak kat sana sampai lah jam 4 petang lebih..... ilya bukan main suka sangat jumpa cucu cucu ummi. main tak ingat dunia... siap mandi sumer terus ke JJ AU plak...

alasan ke sana sbb ilya request nak main gendang cina tu... oklah ikutkan jelah memandangkan tak banyak masa dia blh spend ngan mama dan terutamanyer babah dia... habis main dok lepak kat air pancut tu dan ilya pun tak lepaskan peluang untuk mandi air pancut... sib baik ada bawak baju spare... so ako n big boss biar je dia main puas puas supaya malam nanti dia tido cepat sbb letih n bangun g sekolah esok pagik senang skit... ye berjaya planning bila skang dia dah tertido ngan lenanyer kat depan tv ni.. sama ngan babah nyer... siap berdengkur lagik.... so, my little princess... my darling esok jangan susah bangun pagi ye... mama esok nak g cuci luka lagik... aduhai... harap esok dah ok n tak perlu g cuci lagik....

Monday, January 18, 2010

mc yang lama, kisah yang lara

lama ako mc.. bisul menyapa lagik... kali ni ako mmg tak boleh tahan dengan karenah dia.... last ako g klinik...

"samada u nak suntik antibiotik for 3 days berturut turut atau operate bisul tu buang kotoran dia,"
"yang mana doktor prefer? inject atau opearte?"
"operation lagik bagus, kita akan buang sumer dari akar umbi so nanti dia tak tumbuh lagik,"
"kalau inject, doktor inject kat mana?"
"kat b****t,"
"tak apalah doktor, kita operate jelah," tak samapai 2 minit ako buat keputusan.. nah sekarang ako sedang menaggung pedih setiap kali g cuci.... tadi pagi g cuci lagi... esok tak ada.. rabu plak... andai rabu nanti tahap ketahanan kepedihan ako tahap maksimum.. ako tak nak datang keja... mogok.. (ish ada kena mengena ke ni)... biarkan...

---------------------------------------

ingat.... bila mereka yang teramat sayang pada kau dan kau melukakan hati mereka dengan luka yang maha dalam... luka yang yang maha pedih... apakah pada perkiraan kau inikah balasan yang paling baik yang boleh kau taburkan.. inikah budi yang kian lama yang ingin kau berikan... sampai bila sangkaan kau mereka mampu mengusung duka... sampai ke akhir nafas mereka balasan yang kau taburkan akan mereka rasai... pohonlah ampun pada ALLAH dan mereka yang kau sakiti...... bertaubatlah.... baliklah ke pangkal jalan....

Sunday, January 3, 2010

bismillahirahmannirrahim.....

Lafaz bismillah sempena tahun baru. Selamat datang tahun 2010 dan selamat tinggal 2009... banyak suka duka sepanjang tahun 2009 ako tinggalkan... tahun 2009 menjadikan ako insan yang lebih kuat, lebih jitu.. walau hampir setiap hari berulang wangsa maju shah alam.... tapi ako gagahkan jugak demi mencari rezeki... bulan depan cukup setahun ako berulang alik...

tadi ako baru je balik dr kampung perak.... alhamdulillah ada rezeki lebih skit so rasanyer banyak kali jugak ako balik kg perak n melaka... bulan depan pun nak balik perak lagik.. heheheheh jangan marah mak mentua den ye... ada kenduri kawin.. sepupu so kenalah balik... skang ni sebenarnyer kepala ni sakit sangat.. tapi ako paksa jugak menaip... rindu lama tak update blog... kosong cam tu je kan.

La ni ako dalam mood merajuk sebenarnyer ngan en hubby.. geram ako... tadi janji ye ye nak beli nasik goreng kampung... last last balik dia bawak nasik mamak .. merajuk...en hubby gorengkan telur mata.. sbb tadi pesan nak nasi goreng kg telur mata... protes punya hal (yelahkan kalau tak makan kang lapo) ako makan nasik ngan kicap n telur mata sambil air mata berjurai2 kuar... sedih sehhhh... tah la rasa macam sedih sangat... alasanyer kat kedai mek tu ramai orang n kalau order mesti lambat dapat... huh.... ako tetap nak merajuk.. ako tido dalam bilik ilya n en hubby tido kat hall sambil tengok tv.. biarkan...

ni kira rajuk yang pertamalah tahun 2010 ni....

esok nak kena g sekolah ilya sbb nak register dia tadika... ilya tahun ni 4 tahun so rasanyer dah boleh terima ilmu skit .... so, esok nak bayar yuran n beli baju uniform n buku dia... so, mr J esok i masuk opis lewat skit ye.... tapi mr J tak tau lagik.. pasgi esok baru nak sms dia bagitau...

So kepada sumer cekgu cekgu selamat mengajar ye esok...

Semoga kedatangan tahun 2010 ini akan membawa rahmat kepada kita sumer dan semoga kita sekeluarga bertambah bahagia..di murahkan rezaki olehNYA dan semoga ada pertambahan ahli keluarga.. moga ALLAH memakbulkan doa kita... ilya, semoga menjadi anak yg solehah anak yang berilmu dan di jauhkan dari segala kesakitan.. di lindungi ALLAH selalu..amiinnnnn