Thursday, November 24, 2011

Legalah skit...

cuti sekolah dah start... so jalan nak ke opis pegi balik dah tak jem cam slalu... tp rutin tetap sama sbb ilya ttp kena antar g nursery.. sekolah dia cum nursery.. Cuma, dari jumaat lepas dia di jangkiti chiken pox... sian dia.... dia mmg tak nak kena sbb takut berparut... tp yelah, dh musim.. ramai kenkawan dia kat sekolah kena n rasanyer dia antara yang terakhir kena.... so, isnin mama amik el.. selasa terpaksa antar dia ke umah maklong dia... sib baik mak long ada... dalam minggu ni dia ke sanalah... rasanyer by next week dah boleh ke nursery balik... lagi pun chiken pox tu dah mula mengering...

Lastweek ahad, berdebar amik report card ilya... walaupun baru 5 tahun hehehehe... alhamdulillah sumer ok... n mama terharu dengan keputusan awak... walaupun banyak bercakap.... itu komen cikgu dia dari umur dia 4 tahun... mama terpaksa mengaku mmg dia kuat bercakap... tak tahu cam nak tutup mulut dia hehehehe... pencapaian dia tahun ni alhamdulillah lebih bagus dari tahun lepas... semua subjek dia ada 8, cuma 1 subjek je B... akhlak, potensi diri, sahsiah sumer ok...

w/pun ilya kena chiken lepas tu tetap berjalan... sbb result dia ok.. mama adiahkan dia set water colour... biar dia explore dangan sampai dinding umah dia conteng cukup... enjoy betul dia... satu hari 3 ke 4 gambar suh kulis n dia warna... mama n babah dia plak rasa nak muntah melukis... bayangkan rasanyer kejap je colour tu boleh abih... tp takpalah janji dia minat n boleh explore skill dia....




Mama tak lupa awak ye baby... hehehehe... minggu depan awak dah 35 minggu dalam rahim mama. mama ada check up time tu... so kita tunggu keputusan doktor ye.. sama ada sama macam kakak atau macam mana.... malam tadi bukan maik awak bergolek2 dalam perut mama.. mama nak tido pun tak boleh.. tak pa sayang, mama izinkan... enjoy la ye... insyaallah tak lama lagik kita bersua ye...

babah tak berapa sihat.. baru kebah dari demam... cepat sihat ye babah....

pakcu... hmmmm.... pakcu masih giat mencari keja.. sian pakcu,,, tak pa kita doakan cepatlah rezeki pakcu dapat keja.. nnt kalau pakcu dah dapat keja.. kita pau pakcu belikan baby punya car seat ye hehehehe... say thank you to pakcu sayang...

pakngah... bulan ni annversary pakngah... depa g bulan madu huhuuhu... best gitu..

Thursday, November 10, 2011

minggu stresss !!! stress ke?

start semalam ilya ada exam... kikiki... cam lucu la jugak... semalam paper bahasa malaysia ngan sains... mula dia cuak gak, sbb cikgu kata cikgu tak tolong n jangan meniru...

So, petang semalam amik dia cam biasa... tanya lah, boleh jawab ke... ilya kata ala match match je.. amboi cam senang beno je cara dia jawab... pastu tanya lagik, cikgu tak tolong ke? Dia kata tak, cikgu tido kat depan... aiiii macam citer p romli plak... Tapi malam tadi dia tido awai... amboiii... macam stress sangat je hehehehe... sebelum tido dia ada kata,
"mama... malam semalam yaa tak rasa pun mama cium yaa... "
"mama cium yaa time yaa dah tido.. yaa bukan sedar pun..."
dia senyum n terus tertidur... lately ni mmg dia makin manja ngada...
oh ye, tanya dia insyaallah nanti adik nak suh panggil yaa apa? kakak, kak long, yong, kak yong... dia kata panggil 'kakak' je... anak mama dah besar...

dia exam sampai selasa depan.. sehari ada dua subjek... arini, english ngan fekah... harap ilya boleh jawab... mama & babah sentiasa doakan yang terbaik untuk awak ye... jangan stress stress...

benda baru yg dia tanya lagik, lepas dia tengok telemovie 'Bapakkuuuu anakkuu..." adalah... 'mama, sunat tu apa ?" kui kui kui... berpoluh den jawab... pastu dia tanya sakit ke tak... mama dia jawab.. hehehehe... cuba tanya babah... hahahaha...

Tuesday, November 8, 2011

sebulan je lagik...

pertama kali.... saya mintak maaf sngat atas kejadian pagi tadi... sungguh tak sengaja... maaf kan saya... maafkan saya ya ALLAH.... Tak pernah dalam seumur hidup saya berlaku cam tu...

------------------------------

Arini, genap 8bulan... semoga ALLAH permudahkan segalanyer... Semoga anak mama di permudahkan kelahirannyer, sihat tubuh badannyer, elok paras rupanyer, sempurna kejadiannyer, fasih lidahnyer, jadi anak yang beriman bertakwa taat pada mama n babah...

aminnnnn...

Thursday, November 3, 2011

habis bengkak bengkak mata dia.....

tpt kejadian : Umah
jam kejadian : 6.30 ptg

catatan :
mama masuk je umah tengok ilya mata bengkak sangat.... mama ingat kena sakit mata... tanyalah babah kenapa mata dia... babah dia kata baru lepas menangis mengamuk... Laaaaa sampai camtu sekali bengkak mata... babah kata dia suh babah ajar homework matematik dia, tapi babah ajar tak sama macam cikgu dia ajar kat sekolah...

Oklah, mama pun letak beg n tanya dia.. tengok buku maths dia... hmmmm...rasanyer soalan tu mmg agak susah untuk kanak kanak umur 5 tahun... penambahan duit note dari seringgit sampai seratus ringgit... rasanyer masa mama kecik2 dulu penambahan belum cecah angka ratus... patutlah... jenuh la jugak mama pujuk... janji mama ajar dia... tp dia dah jerit2 dulu tak nak g sekolah, tak suka cikgu huhuhuhuhu.... cam na tu... kenalah guna psikologi.... mama kata, ok mama ajar Yaa... nnt amik ruler n eraser princess yg pakngah bagi masa besday Yaa tu ye.. mama janji lepas mandi sumer mama ajar... dia senyap je... nangis dah diam.. makan nasik goring masakan babah yang yummy... pastu slow talk dengan ilya, kenapa ilya nangis teruk sangat... pastu dia kata.. masa dalam kelas, cikgu tak bagi Yaa cakap.. cikgu kata 'ilya, dia cikgu taknak dengar ilya bercakap," oooooo... br mamam tau, itulah puncanyer utamanyer... ilya mmg kalau di tegur camtu jadi camtu.. hehehehe...

Oklah mama kata, cikgu marah sebab cikgu sayang, macam mama & babah marah ilya, sbb sayang.. kalau tak kalau ilya benda tak betul tak ada orang marah mesti akan terus jadik tak betul... pastu ilya sambut "ha ah mama, cikgu pun cakap macam tu, cikgu marah sbb cikgu sayang"... haaaaa... sejuk rasanyer...

so, lepas isyak dia pun bawak buku maths dia... untuk usia dia mmg cam susah skit... cam tadi kata, penambahan... note seratus ngan note sepuluh... pastu kena tulih dengan perkataan in English n bahasa malaysia... ilya komplen sbb mmg tak boleh guna jari.. oklah mama ajar formula biasa... jenuh la jugak... kadang bila biasa maths dalam english, nak translit ke bahasa malaysia jadi konfius... haishhhhh... bila sumer dah siap... buku dah si tengok dia teresak2 menangis kat tepi katil... laaaa ni drama apa lagik...

"kenapa Yaa nangis, dah mai sini mama peluk,"
"ntah la mama, Yaa tak tau kenapa Yaa tak pandai buat matematik tadi," sambil air mata perumbai2 kuar.. sedih sangat tengok muka dia.. nampak dia macam frust sangat...
"tak palah, Yaa kan baru tadika je... banyak masa nak belajar.. tu namanyer belajar, lama lama bila dah sekolah rendah, sumer nanti pandailah.. mana ada orang yang terus pandai.. mesti kena belajar dulu," mama pujuk... mama pun sedih tengok dia.. macam tertekan je... aduhai anak...

Ilya, dia lasak tapi jiwa mmg sensitif... tapi tak pa dia kan perempuan... mmg selalu berjiwa macam tu...

Nasib baik pagik ni ok je ke sekolah... risau gak... Harap2 arini dia ok.