Sunday, May 30, 2010

apa buat arini??


spaggeti guring & swedish meatball....

peminat tegar.. di paksa oleh mama.. ilya thumbs up please.... huhuhuhuh

hmmm... tak ada apa pun... pagi masak la spageti goreng, en hubby sibuk nak makan sementara en hubby g basuh keta... sambil tu nak try buat swedih meatballs wt cream sauce... resepinye pun... kak maz bg ingat2 lupa punya resepi.... dari one of AFC program.... ako pun main bedal je.... masak bagai nak rak... biasalah, spaggeti tu senang jelah... tapi nak meat ball tu macam leceh skit.... last siap gak.. tapi ako tau la sama ke tidak rasanyer....

tp masa nak goreng spaggeti, en hubby kata...oklah, member dah tunggu kat bawah nak g memancing.... hwuaaaa... ni nak marah ni... tadi beriya sangat nak makan.... mmg dah janji dari malam tadi nak g memancing.. janji jam 7am tapi tadi sampai 9am tak sampai....

en hubby kata, dia dah breakfast ngan brother umah ujung tu... so, sapa nak makan ni? apa lagik, anak mama la kan... ilya mmg peminat spaggeti.. Masaklah apa cara sekali pun dia mesti makan... ok, kita makan ye... biar babah g mancing.... skang ni ilya dah tido... tinggal mama sensorang... apa mama nak buat? macam nak buat brownies lagik... atau pun kek apple.. macam best je resipi dia....

project ari jumaat sempena wesak day.

hari jumaat, lepas asar, kami sampai umah abglin... dalam perjalanan tu ujan punyalah lebat, sampai tak nampak jalan... tujuan ke sana adalh untuk mencukupkan korum untuk g jalan jalan cari makan ke kuala selangor.... Alhamdulillah sampai je ujan pun dah reda.... dengan satu keta je kami g kuala selangor....hmmmm... taklah jauh sangat... dalam 45minit dari denai alam.... kitorang sampai sebelum maghrib.... sampai je tempat pun ok, betul2 tepi laut.... dok plak meja bawah kipas angin....


sila cari perbezaan gambar kiri dan kanan... :)

terus je pilih ikan, udang, sotong n lain lain.... order je suh masak apa... n makan... nyum nyum nyum..... sodap..... mmg nasik usik sikit je... yelah kalau dah lauk sumer depan matanasik ala ala tak pandang... ilya? dia makan ketam n sup cendawan je... pastu berlari sana sini.... hishhhh.... lepas sudah makan, sudah bayar, sudah solat maghrib.... kitorang g mana? jeng jeng jeng....


kelip kelip d kg kuantan
kalau ke kuala selangor kalau tak singgah ke kg kuantan mmg tak lengkap lah kan... so, kami terus ke kg kuantan untuk menikmati keindahan ciptaan ALLAH... kami ke jeti kg kuantan.. untuk tengok kelip kelip.... satu sampan RM40 untuk 4 orang... maknanyer kami 5 orang n + pendayung ada 6 orang....


sebelum turun ke sampan yg agak comel.... n ilya atas sampan....
ako memang la gayat.... yelah kalau badan ni kecik ok lah kan... dah la life jacket tu boleh nak kancing... tp, owner tu kata... ok tak pa... huhuhuhuh.. kalau ako hanyut cam na? yelah kalau tak hanyut pun kalau ako tenggelam cam na.. hehehhehe... ilya mmg teruja... bukan main lagik dia...
so, berdayung lah kami menikmati keindahan kelip2 macam lampu kat pokok krismas.... abg pendayung tu kata dulu sungai ni banyak udang galah.. tapi skang dah kurang.... oooooo.... ako ye kan aje.... ako mmg berpeluh.... takut sampan tu karan... kakak ipar ako kata, tak pa ti pengalaman..... ye pengalaman.... dek kerana nak cari pengalaman tulah ako branikan diri... kalau tak jangan haraplah.... ako rela dok tepi jeti sambil lambai lambai kat depa atas sampan tu...

pemandangan yg cantik... macam lukisan... jeti dialah tu...
ako dalam sampan lagik ni....

akhirnyer lepas je dalam 1/2 jam... kami mendarat di jeti tadi... alhamdulillah.... selamat.... mmg best n mmg agak gayat.... makanyer lepas tu kami pun bertolak ke denai alam dan amik keta balik terus ke wangsa maju... cadang nak tido kat umah abag lin tak jadik sbb esok depa pagi pagi ada hal nak kuar... sampai ke wangsa dalam jam 11.30pm... ilya pun dah selamat beradu dalam keletihan dan kegumbiraan.. insyaallah ada masa ke sana lagik... opsss... ke tpt makan je. bukan ke kg kuantan ye....

ok 1 happy famili... nak balik dah nih...

2 comments:

OmbakBaik said...

syiok nyeee

masaklemakrebung said...

mai la datang sini umah kakak.. nanti insyallah kita boleh g makan sana n yaa boleh la naik sampan tengok kelip kelip....