Sunday, May 30, 2010

apa buat arini??


spaggeti guring & swedish meatball....

peminat tegar.. di paksa oleh mama.. ilya thumbs up please.... huhuhuhuh

hmmm... tak ada apa pun... pagi masak la spageti goreng, en hubby sibuk nak makan sementara en hubby g basuh keta... sambil tu nak try buat swedih meatballs wt cream sauce... resepinye pun... kak maz bg ingat2 lupa punya resepi.... dari one of AFC program.... ako pun main bedal je.... masak bagai nak rak... biasalah, spaggeti tu senang jelah... tapi nak meat ball tu macam leceh skit.... last siap gak.. tapi ako tau la sama ke tidak rasanyer....

tp masa nak goreng spaggeti, en hubby kata...oklah, member dah tunggu kat bawah nak g memancing.... hwuaaaa... ni nak marah ni... tadi beriya sangat nak makan.... mmg dah janji dari malam tadi nak g memancing.. janji jam 7am tapi tadi sampai 9am tak sampai....

en hubby kata, dia dah breakfast ngan brother umah ujung tu... so, sapa nak makan ni? apa lagik, anak mama la kan... ilya mmg peminat spaggeti.. Masaklah apa cara sekali pun dia mesti makan... ok, kita makan ye... biar babah g mancing.... skang ni ilya dah tido... tinggal mama sensorang... apa mama nak buat? macam nak buat brownies lagik... atau pun kek apple.. macam best je resipi dia....

project ari jumaat sempena wesak day.

hari jumaat, lepas asar, kami sampai umah abglin... dalam perjalanan tu ujan punyalah lebat, sampai tak nampak jalan... tujuan ke sana adalh untuk mencukupkan korum untuk g jalan jalan cari makan ke kuala selangor.... Alhamdulillah sampai je ujan pun dah reda.... dengan satu keta je kami g kuala selangor....hmmmm... taklah jauh sangat... dalam 45minit dari denai alam.... kitorang sampai sebelum maghrib.... sampai je tempat pun ok, betul2 tepi laut.... dok plak meja bawah kipas angin....


sila cari perbezaan gambar kiri dan kanan... :)

terus je pilih ikan, udang, sotong n lain lain.... order je suh masak apa... n makan... nyum nyum nyum..... sodap..... mmg nasik usik sikit je... yelah kalau dah lauk sumer depan matanasik ala ala tak pandang... ilya? dia makan ketam n sup cendawan je... pastu berlari sana sini.... hishhhh.... lepas sudah makan, sudah bayar, sudah solat maghrib.... kitorang g mana? jeng jeng jeng....


kelip kelip d kg kuantan
kalau ke kuala selangor kalau tak singgah ke kg kuantan mmg tak lengkap lah kan... so, kami terus ke kg kuantan untuk menikmati keindahan ciptaan ALLAH... kami ke jeti kg kuantan.. untuk tengok kelip kelip.... satu sampan RM40 untuk 4 orang... maknanyer kami 5 orang n + pendayung ada 6 orang....


sebelum turun ke sampan yg agak comel.... n ilya atas sampan....
ako memang la gayat.... yelah kalau badan ni kecik ok lah kan... dah la life jacket tu boleh nak kancing... tp, owner tu kata... ok tak pa... huhuhuhuh.. kalau ako hanyut cam na? yelah kalau tak hanyut pun kalau ako tenggelam cam na.. hehehhehe... ilya mmg teruja... bukan main lagik dia...
so, berdayung lah kami menikmati keindahan kelip2 macam lampu kat pokok krismas.... abg pendayung tu kata dulu sungai ni banyak udang galah.. tapi skang dah kurang.... oooooo.... ako ye kan aje.... ako mmg berpeluh.... takut sampan tu karan... kakak ipar ako kata, tak pa ti pengalaman..... ye pengalaman.... dek kerana nak cari pengalaman tulah ako branikan diri... kalau tak jangan haraplah.... ako rela dok tepi jeti sambil lambai lambai kat depa atas sampan tu...

pemandangan yg cantik... macam lukisan... jeti dialah tu...
ako dalam sampan lagik ni....

akhirnyer lepas je dalam 1/2 jam... kami mendarat di jeti tadi... alhamdulillah.... selamat.... mmg best n mmg agak gayat.... makanyer lepas tu kami pun bertolak ke denai alam dan amik keta balik terus ke wangsa maju... cadang nak tido kat umah abag lin tak jadik sbb esok depa pagi pagi ada hal nak kuar... sampai ke wangsa dalam jam 11.30pm... ilya pun dah selamat beradu dalam keletihan dan kegumbiraan.. insyaallah ada masa ke sana lagik... opsss... ke tpt makan je. bukan ke kg kuantan ye....

ok 1 happy famili... nak balik dah nih...

Friday, May 21, 2010

Lunch yg hot dan brownies buat ilya


kat K4... makan kek n marshmallow

mula thanks to my team leader sbb blanja kitorang makan kat pizza hut lunch tadi.... but so sorry sbb kereta u excident. walaupun u punya kereta tak teruk tapi i rasa poket u teruk la jugak sbb kereta yang melanggar tu kategori kereta import tapi tak kebal. Pelik jugak,baru je ako nak terjenguk tengok ada kereta ke tak... tetiba je.. opssss..... dah kena dah.. huhuhu... tapi tak pa... sabar ye....
satu lagik yg hotnyer... balik dari makan kitorang kena naik cab sbb tukang blanja terpaksa ke pejabat loyer...takpalah.. bila dah menapak ke taxi stand tengah panas dan perut yg kenyang.. terus je stuju naik teksi 'premium' tu... ako teragak agak.. tapi bila 2 orang teman ako dah bersiap sedia masuk.... ako turutkan je.... duduk je dah RM6.. pastu jalan skit ako jeling meter dah naik RM8, jeling sekali lagik meter dah RM10, jeling lagik RM13, jeling lagik dah RM15, last stop depan opis RM17.20....ako rasa macam tak berbaloi je.. tapi nakwat cam na kan.. bayo je lah... nasib baiklah share 3 orang... so lebih kurang RM6 lah sorang... hangat je ako rasa.....


bronies dah sejuk dan di potong masuk dalam kota cup..kssi topping ngan coklat gnache n tabur manik urai... oklah tu untuk bebudak kan...

dalam jam 3 lebih en hubby tepon... katanya esok cikgu pakaiilya gaun ke skirt ke...hmmm... ada jamuan... Jamuan? esok jamuan arini baru bgtau.... eiiii tekanannyer ako rasa... apa ako nak masak ni... dah la gaji lambat lagik ni... kering nih... ako pun tak puas hati terus call sekolah ilya... tanya bebetul... ooo.. cikgu suh pakai dress.... dress?? pulak... kang pakai dress seksi ta menepati tema plak... so tadi petang terus ke K4 cari barang skit.... makanyer siaplah brownies untuk ilya bawak pegi sekolah.... itu je yg terpikit nak bekalkan ilya ke sekolah.... harap budak suka...
oklah ngantuk mau tido...

Tuesday, May 18, 2010

kesakitan selepas menikmati kelazatan....


foto ehsan google

semalam ako buka main sedap lagik makan mee bandung yg di kirim pada teman.... tu lah mula niat nak makan me kungfu tapi bila taip sms dan send ke teman mengada tukar menu pada mee bandung... habis makan je dekat jam 2 semalam.. jam 3 lebih ako dah rasa macam nak muntah... terus masuk toilet.... apa lagik... muntah, cirit birit... tak sampai setengah jam badan ako dah berpeluh n rasa macam dah tak larat nak berjalan...





dah la ako drive semalam... mmg ako tak daya nak drive balik umah... ako mintak jasa baik pn fiza bawak ako balik... Ako dapat rasa fiza bukan main pecut lagik... ako dh mmg tak larat sangat dah.... ako mintak izin team leader ako balik.... terus ke klinik doktor rasa lengan ako sejuk ke... doktor, itu sejuk sbb aircond kot... pastu doktor teru inject ako... ye ako mmg perlukan injection.....





lepas tu balik ako terus baring... Alhamdulillah, ako tak cirit birit dah n tak muntah2 dah... tapi ako rasa macam lemah sangat.. tak larat nak bangun.... maghrib bangun mandi.... doktor bg ako mc arini.... pagi tadi dah ok compare semalam... ako bangun terus mandi n kejutkan ilya untuk ke sekolah... nasib baik ilya tak buat perangai.... en hubby kata len kali sila bawak bekal dari rumah....

Sunday, May 16, 2010

ilya, please say tq to babah.... thank you babah....


Kat klinik nih....

dh masuk kali ke 2 ke sini... suka sup dia.....

ilya ni makan sup, ketam, udang n mushroom je... yg lain tak...
malam tadi lepas g klinik amik ubat sakit mata ilya n ubat batuk, babah bawak kitorang makan kat retoran kak eita sup ekor stim boat... beshhh.... en hubby blanja...makan sampai nak terkeluar balik.. amik set untuk 2 orang je tapi rasanyer macam terlebih lebih.... ilya memang penggemar sup sama macam babah dia... dan mama ni penggemar tomyam... so sebelah periuk tomyam dan sebelah lagik sup ekor.. sup ekor siap bertambah tapi tom yam tak... mama sorang je makan... oklah ako rasa berbaloi kalau nak di bandingkan makan yg buffet... kalau bwk jai ok kot yg buffet tu... so, awal kitorang kluar awal jugak lah kitorang balik.. planning nak g down town kat cheras kensel sbb ilya dah tido... masa baru pukul 10.30pm... letih agaknyer... next time ye....

menikmati eskrim kat mcd ampang point.....

jeng jeng sampai dah.... di the curve.....


posing posing n posing lagik...

teruja giler dia nak bergambar ngan superman kaku nih...


tgk tu kaki ilya dah bersilang silang ikut orang menari...

Tengahari tadi babah ajak kuar... mula ke ampang point.. bukan buat apa pun... en hubby kata kita makan mcd sbb ilya nak makan eskrim... so makan tengahari kita arini mcd jelah ye.... sbb ako teringin nak ke the CURVE... babah bawak ke sana.... ok besh... n yg paling suka ilya lah... bukan main lagik dia.... awal2 lagik dia dah sambar 2 buah buku... ako penat berjalan kat sini.. banyak sangat simpang... tetiba jumpa charity dance ke... wah bukan main suka ilya terkinjat kinjat.. nak joint sekali tak reti....


ni kat restoran yg mama tak selera
ako suka makan ayam penyet... tp ayam penyet kat restoran ayam penyet ni mmg tak dapat nak kalahkan ayam penyet ria kat wangsa walk yang sedap ayam yg lembut, sambal yg mmg pedas, gado gado yg punya kuah sedap n pedas.... tak selera je ako makan tadi... rasa mcm ayam yg ako goreng kat umah je... tak sukalah ako... dalam jam 6.45pm kita dh sampai umah pakngah kat denai alam... mandi manda, solat sumer... jam 8.45pm kita balik... ilya dah pengsan dalam keta, babah angkat terus masuk bilik pun tak sedar dah... memang penat giler la tu... n kekenyangan.... esok mama, babah g keja, ilya g sekolah ye.... gud nite sayang....

Saturday, May 15, 2010

lagenda budak setan

Dalam ako sibuk sibuk dok baca blog sana sini... tertengokpromo citer ni kat Astro... n terus masuk youtube cari trailer dia.. macam best giler.... mmg masa sekolah dulu kebanyakkannyer baca buku nih... ako mmg suka dengan ahadiat akashah dan pernah satu ketika ako bercita2 nak jadik penulis macam dia... tapi masih tak kesampaian.... belum ada rezeki...



Bila di pilemkan, pelakon dia kebayakkan sumer yg ako minat.... lisa surihani yg sedang meletopletop... farid kamil... well sumer pun kenal, que haidar dan ramai lagik... ako teringin nak tengok citer nih... harap ako dapat cari masa untuk tengok citer nih... jom kenkawan kita g tengok.... sokong filem melayu...




Wednesday, May 12, 2010

just for you on your birthday



ako buat baru sat tadi... hot lagik la kiranyer... khas untuk besday gal esok ye.... nanti ku titipkan kepada mu ye....
cupcake coklat ye... nasib kurang manis... simple je...... harap suka ye...

Saturday, May 8, 2010

cara raikan kejayaan semalam...

hehehehe... oleh kerana odit dah lepas n beritanyer menggembirakan... walaupun semalam ako asyik berulang ke toilet je sbb risau... akhirnyer berita gembira.... perghhhhhhhhhhhh...Alhamdulillah...

so hari ni ako pun mula balik dengan hobi ako yg lama ako tinggalkan semenjak ako keguguran bulan sudah.... hari ni tadi lepas zohor ako mula membakar cupcake... pagi kluar beli barang.. sbb tengok si ziela decorate cup cake teringin nak cuba.. kalau sebelum ni ako cuma buat dengan cara orang malas yakni letak cookig choc kali ni ako try wat buttercream...

n hari ni jgk ako dah penuhi kehendak ako yang lama giler untuk memilikiya.. iaitu MIXER... arini dia jadi milik ako... wah senang skit.. tak lah bersepah sangat dapur ako tu...

tadi elok la time tu ilya tido.. ako buat dua bancuhan... sbb satu bancuhan skit.. elok je nak penghabis ilya bangun... rehat kejap.... pastu mula buat buttercream. ako nak buat ELMO ... kononyer nak pegi umah orang sambut besday malam ni... tapi atas beberapa sbb tak jadi pegi... lepas maghrib suh en hubby ke rumah pn fiza.. tp tak ada kat umah... agaknyer tak balik dari tengok wayang kot... so, esok ako akan hantar.... naufal n syirah mesti suka... ni gambo2 cupcakes .. tapi mmg la tak lawo ELMO tu... ni kali pertama ako decorate cupcakes..... menggigil tangan ... hehehhe.. tu ada lagik yang kosong... esok kalu ada masa ako deco kalau tak makan kosong je lah ye... tak pun kita jadikkan dia trifle ye.. sodap jugak tu.... hehehehehe...

oh ye.. sempena hari ibu ako ajak adik beradik ako datang umah.. makan tengahari... sesapa yg rasa dia adik beradik ako maila datang ye hehehehe...
hmmm br masak.... kita close up skit.....
ni dah siap deco.... cam pelik kan hahahahhaah.. apa apa jelah...

Friday, May 7, 2010

SIRIM AUDIT ISO 2008

perghhhhhh... alhamdulillah sumer dah selesai... malam ni ako nak tido ngan lena selepas malam2 yang lalu tido termimpi2 audit....

Monday, May 3, 2010

cuti balik kg....

aduhhhhh letihnyer rasa.... jam 12.30 tadi baru je sampai dari kg. perak.... keadaan panas yg meletihkan....
semalam seperti yg di rancang... ako dan sumer ke Bukit Merah Lake Town... bawak anak anak buah... wahhh seronoknyer derang dan ako.... kulit pun sumer nyer gelap 2 kali ganda.... bygkan dok dalam air tu dari jam 10.30 pagi sampailah jam 3.30 petang.... maunyer tak gelap.... skang ni tengah usaha sapu macam macam losyen bagi cerah balik... tak cerah banyak cerah skit pun oklah kan.... hehehehehe....











Insyaallah kami datang lagik ye....

kemudian kami menuju ke kuala sepetang untuk menikmati mee udang yang kata fofular sangat tu... ok la dari 5 bintang ako bagi 3 1/2 bintang.. tapi kuewtiau udang dia ako suka.... memang banyakkkkk udang dia.... tapi tak da dalam gambar ye... gambar menu je.. hehehehhe.. maleh nak upload.. nak nengok.. nengok kat fb ye...